Målmandstræner i OB: HC er frygtløs

- Jeg er lykkelig!
Hans Christian Bernat spillede en flot kamp, da OB besejrede Lyngby BK (foto: ob.dk)

I kampen mellem OB og SønderjyskE den 18. april fik Oliver Christensen en muskelskade i sit højre lår, da han skulle sparke bolden ud af eget felt. OB’s normale førstevalg i målet er tilbage på træningsbanen igen, og forventes som minimum klar til den forestående U21-kvartfinale Danmark står overfor. Omvendt har skaden også betydet, at OB’s reservemålmænd, 27-årige Sayobe Mandé og 20-årige Hans Christian Bernat, har skullet kæmpe om den ledige plads i OB’s mål.

Sidstnævnte har vogtet målet i tre kampe, hvor han efter første halvleg mod AC Horsens måtte lade sig udskifte med en mindre skade, mens han i den forrige runde omvendt blev skiftet ind til 2. halvleg, da Sayouba Mandé havde det mindre godt. I denne superligasæson har Hans Christian Bernat lukket to mål ind på 180 minutter, mens Mandé har lukket otte mål ind på 495 minutter (lukker i gennemsnit et mål ind pr. 62. minut). 

817 har talt med OB’s målmandstræner Lars Bjerring om de to målmænd.

– Sayouba Mandé har en utrolig vigtig rolle i OB. Man skal ikke være i tvivl om at han er en utrolig ambitiøs målmand, bare fordi han tilsidesætter sig selv og ikke råber højt, når han ikke spiller. Han har spillet 150 kampe i Eliteserien, så at være reservemålmand i OB var selvfølgelig ikke det forløb han havde ønsket sig, da han kom hertil.

– Vi har hele tiden haft en plan for Mandé, uanset hvad han er blevet sat overfor. Når han ikke har spillet, så har vi udnyttet det til at træne ham endnu hårdere. Det gør at han har rykket sig meget gennem træningen.

OB’s målmænd behøver ikke at være ens. Klubben og Lars Bjerring vil gerne udvikle dem individuelt, så de fortsat kan forbedre de spidskompetencer de allerede er i besiddelse af. Som udgangspunkt ønsker klubben dog store målmænd med en stor rækkevidde, og som besidder X-faktor, der kan udmønte sig i kampafgørende aktioner og redninger (Sayoube Mandé er 193 cm og Hans Christian Bernat er 192 cm). De skal samtidig have nogle gode tekniske basisfærdigheder og kunne spille bolden ud med både højre og venstre fod. Derudover skal de have modet til at gå ud i feltet.

Typemæssigt skiller Mandé sig da også lidt ud fra de to andre målmænd i superligatruppen.

– Han er lidt mere muskuløs end de to andre målmænd. Så er han en meget eksplosiv type, der med sin frygtløse ageren springer ud i fødderne på angriberne.

Foruden ovenstående karaktertræk, så gjorde den ivorianske målmand sig også meget bemærket i 2-3 nederlaget mod AaB, hvor han formåede at redde to straffespark i samme kamp. I tillæg hertil redede Oliver Christensen tidligere på sæsonen et straffespark mod FC Midtjylland, hvorfor OB kan bryste sig af at have reddet de tre straffespark de har begået i indeværende sæson. Vi spurgte målmandstræneren, hvem der har de største aktier i den iøjnefaldende statistik.

– Jeg vil være meget varsom med at tage æren for det. Det er en kombination af mange faktorer, der gør, at vores målmænd redder straffespark. Vi er altid forberedte på hvem der kan komme til at sparke straffespark for modstanderholdene. Så ser vi klip med dem, og specielt deres seneste spark. Så ved vi lidt om sandsynligheden for, hvorvidt de sparker til højre eller venstre, samt studerer deres forberedelse til sparket, som har betydning for hvor bolden ender. Jeg giver dem mine input, men jeg kommer aldrig til at fortælle dem, hvad de skal gøre på det enkelte spark. Det er udelukkende målmændenes egen fortjeneste.

Den eneste målmand i Superligatruppen, der endnu ikke har reddet et straffespark i denne sæson er Hans Christian Bernat. Han er lovligt undskyldt, da der endnu ikke er blevet sparket straffespark på ham i de tre kampe han foreløbigt har spillet.

– HC er som målmand frygtløs og har en enorm fysik, som han er blevet bedre og bedre til at bringe i spil; både ved afslutninger tæt under mål og ved afslutninger fra distancen. Særligt hans reaktioner tæt under mål er på et virkelig højt niveau. 

Det kunne muligvis være blevet til endnu flere minutter, da han så ud til at have overhalet Sayouba Mandé i det fynske målmandshieraki. Men i den første kamp efter Oliver Christensens skade, måtte målmandstalentet fra Morud lade sig udskifte i pausen af kampen mod AC Horsens, da han selv blev ramt af en mindre skade.

– Det er i sidste ende cheftræneren, der bestemmer, hvem der står, så da HC fik pladsen mod Horsens, var det fordi, at han var bedst på det tidspunkt. Det har i OB intet med alder eller andet at gøre. Han har bare arbejdet sindssygt hårdt for at nå hertil, så derfor gjorde det også ondt på alle, da han måtte udgå.

Er det bæredygtigt med tre så dygtige målmænd i truppen?

– Jeg tror meget på, at hvis man er i et kompetitivt miljø, så vænner man sig også til det pres, der er i kampene, fordi man skal præstere hver eneste dag. Vi skal have mere end en rigtig dygtig målmand i truppen, og som jeg har sagt tidligere, så har Mandé og HC en rigtig stor andel i Oliver Christensens succes, da de presser ham så meget i det daglige.

Hvad enten Oliver Christensen, Mandé eller HC har vogtet det fynske bur, vækker deres målspark oftest debat på de sociale medier. Vi fik Lars Bjerring til at sætte et par ord målmændenes kvaliteter med fødderne.

– Statistik på afspil fra målmanden er en svær størrelse, da man ofte ender med at kigge på, om man rammer en medspiller eller ej, og ofte er der mange andre faktorer, som spiller ind. Bolden kan egentlig være fin og i det rigtige område, men angriberen taber dueller og omvendt kan en håbløst sparket bold ende ved en fejl til angriberen og så tæller den som succes.

– Alle vores målmænd er dygtige med fødderne, og har et højt niveau når vi er på træningsbanen. Selvfølgelig lagde jeg da også mærke til HC’s afspil i første halvleg mod AC Horsens, men det er altså bare noget andet at skulle sparke i kamp, når presset er et helt andet end på træningsbanen.

-Med til historien hører også at der med trænerskiftet kom en ny tilgang til målsparkene, hvor målmændene skulle sætte bolden i spil højere oppe på banen.

– Men vores målmænd skal kunne løse alle opgaver, så vi kan variere afspillet. Når vi møder et hold som FCK giver det f.eks. ikke altid mening med lange bolde, da de har nogle dygtige midtstoppere i luftspillet.

– Oliver Christensen har udviklet sit spil med fødderne meget, men nu er han bare røget i en kasse, hvor flere mener at han er udfordret i spillet med fødderne. Hvis der er noget jeg ikke bryder mig om, så er det at putte folk i kasser, da det er hæmmende for deres udvikling. Oliver har i mine øjne overhalet andre målmænd i spillet med fødderne, men de har bare en historie med sig, som gør at folk opfatter dem som værende bedre med fødderne. Vi bruger dog det meste at vores tid på at analysere spillet med fødderne ud fra klubbens spillestil, og de parametre vi har sat op. samt udviklingen for den enkelte målmand

Og apropos bekymringer, så venter der en U21-kvartfinale for OB’s normale førstemålmand, hvis han når at blive klar. Han er tilbage på træningsbanen igen, og det hele tegner lyst for Oliver Christensen på skadesfronten igen. Vi spurgte Lars Bjerring lidt ind til, hvordan skaden har påvirket målmanden mentalt.

– Han har haft skader før, og han er rigtig dygtig til hurtigt at tage et nyt udgangspunkt. Timingen er selvfølgelig uheldig, men det kunne også have været en korsbåndsskade. Oliver er meget målrettet og fokuserer på det han kan gøre noget ved. Han har hele tiden snuden i sporet, så han kan udvikle sig uden at blive distraheret af alle mulige bekymringer.

Én kommentar til “Målmandstræner i OB: HC er frygtløs”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *