OB’s trænerjagt

Alt imens OB kæmper for at finde vej til modstandernes mål, kæmper sportschefen for at finde træneren, der kan hjælpe dem til det i den nye sæson. Når superligasæsonen 20/21 bliver til 21/22 er det fortsat uvist hvem der kommer til at sidde i cheftrænersædet på Nature Energy Park. I forlængelse af de indikationer 817 har fået og læst, følger her vores bud på hvem der potentielt kunne være inde i overvejelserne som ny cheftræner i OB.

Før man kan sætte næsen op efter offentliggørelsen af et nyt trænernavn, må man formentlig afvente præsentationen af klubbens kommende strategi. Det vil være mest naturligt at gøre tingene i den rækkefølge. Skal man tro klubben, behøver det dog ikke vare længe før end at den strategi bliver præsenteret. Således blev sæsonkortholderne i OB præsenteret for følgende linjer i et nyhedsbrev “Vigtigst af alt så præsenterer vi til foråret en samlet klubstrategi for OB, der sætter målet og retningen for vores klub, og ikke mindst hvordan vi kommer derhen sportsligt og kommercielt.” Og ingen siger at ansættelsen af en ny cheftræner skal komme efter en strategi, men kan også blive præsenteret i samspil med en ny strategi.

Her følger 817’s overvejelser.

Interne kandidater

Kan assistenttræner Henrik Hansen, U19-træner Kim Engstrøm eller sportschef Michael Hemmingsen være i spil til det ledige trænersæde i OB?

Nej. De har søgt eksternt indtil nu, hvorfor det vil fremstå som en nødløsning. Førstnævnte har solgt sit hus i Odense, Kim Engstrøm har netop forlænget sin kontrakt med akademiet, mens sidstnævnte formentlig ikke ønsker et job, hvor han i endnu højere grad skal eksponeres for pressen. Forlængelsen af U19-træneren tyder dog på, at Kim Engstrøm har fået indikationer om at klubbens kommende cheftræner vil bruge spillere for OB’s akademi i endnu højere grad end hidtil. Havde interne kandidater været aktuelle havde man formentlig allerede effektueret trænerskiftet, da det stod klart at Michelsen ikke ville blive forlænget. Det bliver med andre ord en ny cheftræner, der ikke er på kontrakt i OB lige nu.

Danske kandidater

OB’s manglende afklaring på trænersituationen overfor omverdenen kan skyldes to ting. At de ikke har træneren på plads endnu, eller at en kommende træner ikke ønsker at offentliggøre et OB-job endnu. OB plejer historisk ikke at have problemer med at offentligøre et trænernavn et halvt år før tiltrædelsen, som man bl.a. har set det med Lars Olsen og Kent Nielsen. Og det er også kun i OB’s interesse hurtigt muligt at få kommunikeret et navn ud, når man har det af hensyn til forlængelser og kommende transfers. Så vi antager at de enten ikke har navnet endnu eller at de er i forhandlinger med en træner, der allerede er på kontrakt andetsteds. Vi tror ikke på et ledigt emne, da man ligesom med de interne kandidater havde effektueret skiftet allerede i vinterpausen.

Peter Sørensen har med sin opsigelse i Hobro været nævnt som en kandidat. Ved afskeden med Hobro signalerede han med sine udtalelse “Klubben har valgt at satse mere på at opbygge sin talentafdeling, og det er, som alle ved, en langsigtet proces. En proces, der nok passer bedre på en anden cheftræner end jeg selv, der har mere erfaring med at arbejde med en allerede etableret talentafdeling og bringe disse spilere det sidste stykke vej op til det højeste niveau.” at han godt kunne passe ind i OB, der netop lykkedes med at etablere et succesfuldt akademi i løbet af få år. I Silkeborg IF var han manden der gav plads til flere spillere fra klubbens ungdomsafdeling, der blev solgt videre for store penge. Han maangler dog succeseer som træner, og har primært været i spidsen for bundhold de seneste år. Derfor er han måske heller ikke den oplagte kandidat for OB, der i højere grad vil diktere kampene i fremtiden. Det har Peter Sørensen ikke lykkedes med, trods Hobro har været i 1. division det seneste halve år.

En der er lykkedes med at diktere fodboldkampe, skabe resultater og integrere unge spillere er Glen Riddersholm. I FC Midtjylland har han på succesfuld vis arbejdet med at integrere spillerne fra et af Danmarks bedste akademier på Superligaholdet. Derudover har han vist at han kan vinde titler med både FC Midtjylland og SønderjyskE. Sidst, men ikke mindst, så har han været dansk U17-landstræner, og har generelt stor erfaring med unge spillere som synes at være et vigtigt kriterium for en kommende OB-træner. OB’s mulighed for at kunne tiltrække Glen ligger i SønderjyskE’s nye ejerskabsstruktur, samt den kommende afgang af sportslig ansvarlig Hans Jørgen Haysen, der var manden bag ansættelsen af Glen. Hvis Glen ikke kan købe ind på den nye amerikanske ejer Robert Plateks værdier eller mangel på samme, så tror jeg ikke han er sen til at forlade SønderjyskE. Trods sportslig succes udspillede et lignende scenarie sig i FCM i 2015, hvor han stoppede umiddelbart efter at have vundet et dansk mesterskab, da han skulle indgå for mange kompromisser for at passe ind i klubben.

Et andet navn der måske kan være i spil til det ledige trænersæde er Jesper Sørensen. Han er en del af det succesrige træner-team i Brøndby IF. Trods forlængelsen af cheftræner Niels Frederiksen, har den succesfulde assistent endnu ikke forlænget sin aftale med klubben. Han er således en fri mand til sommer, hvis ikke der sker noget på den front. Om han søger nye græsgange er uvist, men mon ikke en arbejdsplads i Odense er mere tillokkende for den jyske familie end en i København? For OB skulle interessen bestå i at få know-how fra Brøndby IF, der succesfuldt har gennemført den ungdomsrevolution OB nu står overfor.

Ole Tobiasen har tidligere været nævnt på disse sider, og siden da i forskellige podcasts og TV-udsendelser. Om der har været kontakt og han er i OB’s tanker ved jeg intet om. Men hvis de skulle spørge, så vil Ole Tobiasen formentlig lytte. Således har han for et par måneder siden udtalt til bold.dk “I forhold til min trænerudvikling så er jeg klar til at tage det næste skridt. Nu har jeg et cheftrænerjob på næsthøjeste plan, men jeg føler mig klar til at rykke mig til højeste plan. Det kan være her i Almere, Skandinavien eller et tredje sted.” Om det bliver i Almere afhænger nok af deres slutplacering. Lige nu ligger de på tredjepladsen i den næstbedste hollandske rækker, hvor de to øverste hold rykker direkte op. Så et OB-skifte er formentlig afhængig af at Almere misser oprykningen, da et cheftræner job i Æresdivisionen for Almere må være mere attraktivt end  et cheftrænerjob i OB.

Udenlandske kandidater

På spillersiden plejer OB mest at kigge på det skandinaviske marked, hvorfor det også synes mest realistisk ift. en ny træner. For at bringe lidt eksotisk over dette indlæg, kaster vi dog en sydenlandsk outsider i spil. Vi skal dog ikke så langt sydpå. Nærmere bestemt Holland, hvor vi finder Ron Jans. Han har to gange været i spil til et trænerjob i Danmark. Således var han tæt på at sætte sig på et fly til Danmark for at tale med Brøndby i 2016, hvilket dog blev afblæst da Alexander Zorniger kom i spil. Tilbage i 2012 gjorde Ron Jans og OB også tilnærmelser til hinanden, da Jans tog turen til Danmark for at se nærmere på OB i en superligakamp mod Herfølge. Han var efter eget udsagn interesseret i OB, og skulle have været til møde med klubben, hvilket dog blev aflyst, da de i stedet gik med Troels Bech. Nu er Jans på kontrakt i Twente indtil 2022. Holder er placeret på en aktuel 8. plads og med hans kontraktudløb om over et år, synes han ikke at være i spil denne omgang.

Troels Bech

Nå man nævner et ledigt trænersæde i OB, må man også nævne Troels Bech. Kan den sympatiske fynbo, der stadig er bosat på øen og ledig på markedet således blive ansat som træner for OB for fjerde gang? Nej, er det korte svar. Trods han med den midlertidige ansættelse for Esbjerg FB i 2020 viste at trænergerningen ikke behøver at være et overstået kapitel, så bliver det ikke til et match mellem ham og OB i denne omgang. Det ville passe dårligt ind i den kommende fortælling om en ny strategi og et nyt OB, at hive en tidligere træner ind. I tillæg dertil skal det nævnes at han er paneldeltager i Stemmer fra Ådalen mandag d. 1 marts, hvor et af temaerne netop er ny OB-træner. Det skulle være underligt hvis han har indvilget i sådan en snak, hvis han selv var i spil til jobbet.

Det er endnu uvist hvilken cheftræner OB kan byde velkommen til, når de siger farvel til Jakob Michelsen. (forto: Asser Vittrup Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *