Interview med Henrik Hansen om dødbolde, data og fremtiden.

Henrik Hansen
Tidligere spiller og nuværende assistenttræner i OB Henrik “Willow”Hansen. (foto: ob.dk)

Vi har interviewet OB´s 41-årige assistenttræner, Henrik Hansen, om nogle af hans ansvarsområder, der spænder fra standardsituationer til dataanalyse. Inden vi nåede så langt, skulle vi dog lige have afklaret en ting – hvor stammer kælenavnet “Willow” fra?

– Det kommer tilbage fra min ungdomstid i Næstved, hvor jeg havde set en eventyrfilm, der hedder Willow. Den handler om en dværg, der agerer i et fantasiunivers. Jeg var ikke den højeste på det tidspunkt, så mine holdkammerater blev hurtigt enige om at jeg var Willow. Anders Møller Christensen spillede også i Næstved dengang. Vi fulgte siden hinanden i Esbjerg og OB. Han blev ved at kalde mig Willow, og så har det bare hængt ved.

I år 2018 vendte Henrik Hansen tilbage som assistenttræner til OB, hvor han ti år forinden havde skrevet kontrakt som spiller. Men hvad indebærer rollen som assistenttræner i OB?

– Det er en relativ bred vifte af opgaver. Min første og vigtigste opgave er at være Jakobs sparringspartner. Jeg skal bidrage med input og nuancer og derved give ham det bedst mulige grundlag for de beslutninger, der skal træffes. Derudover er Jakob også en træner, der giver meget tillid og ansvar til staben. Jeg bidrager derfor også meget til planlægningen og udførelsen af den daglige træning. Så står jeg også for standardsituationerne. Dertil laver jeg en mængde videoanalyse på modstandere, egne kampe og egne spillere i samarbejde med transitionstræner Patrick Harboe. Så er jeg ansvarlig for reserveholdet i tæt samarbejde med transitionstræner Patrick Harboe, Kim Engstrøm og Tony Hermansen fra akademiet. Jeg forsøger også at holde mig ajour med vores dygtige akademi. Primært på U19 og U17-holdene, så jeg hele tiden er opdateret på hvilke spillere vi har på vej.

Det er jo et stort ansvarsområde. Når jeg kigger på FCN, AGF, AaB og Brøndby, så har de jo en større stab omkring superligaholdet i form af flere assistenttrænere og analytikere. Kunne du godt ønske dig en større stab omkring OB’s superligahold og hvad ville i så fald være første prioritet?

– Det er jo ikke mit bord, hvordan OB’s stab skal se ud. Jeg fokuserer på hvordan kan vi få mest muligt ud af de ressourcer vi har. Datadelen har selvfølgelig fået en større rolle, og bliver mere og mere brugbar, da de systemer vi brugere hele tiden bliver optimeret. Så jeg er da helt sikker på at udviklingen kommer til at gå mod at der kommer flere specialister i klubberne – både i OB og andre steder.

*OB har siden dette interview blev foretaget meddelt at de har ansat Oliver Ribert som dataanalytiker fra 1. februar.

Kan du prøve at sætte lidt flere ord på hvordan I bruger data i OB?

Vi arbejder med to grene. Der er den fysiske gren af data, som Janus (red.: Janus Blond, fysisk træner i OB) har ansvaret for, hvor vi tracker spillerne. Der har vi meget fokus på højintense aktioner og sprint. Så evaluerer vi bla. på de tal sammen med Janus og holder det op imod vores måde at spille og træne på og vores modstandere. Det kan så blive evalueret både som hold eller individuelt. Så er der den spillemæssige del, eventdata, hvor vi arbejder med at hive det mest relevante ud ift vores måde at spille på. Det kan være alt fra standardsituation, dueller, pasninger, afslutningslokationer, osv. Det gælder naturligvis også ift. vores modstandere. Det bruger vi så til at bekræfte eller nuancere det billede vi har af en kamp eller en periode. Der var eksempelvis i efteråret nogle nye tendenser i det kommende modstanderholdets spil ift deres indlægsspil, i vores gennemgang af deres kampe. Det blev så tydeligt bekræftet af de data vi kunne udlede på den del. På den måde forsøger vi så at skabe den optimale forberedelse af kampen for vores spillere.

Det er interessant, for det er en af de ting, der har fyldt en del i debatten om fremtidens OB. I hvilken grad skal OB indrette sig efter modstanderne? Og hvordan ser du på balancen mellem at forberede sig på modstanderne og samtidig have sin egen spillestil?

– Personligt tror jeg på at det er vigtigt at tro på den stil og det koncept man selv kommer med. Men man står også altid overfor en modstander som vil udfordre netop dette. Forberedelse på og viden om modstanderholdet skal klart indgå som et værktøj, uden at det betyder vi skal ændre vores overordnede måde at spille på. Forberedelsen ligger i detaljerne og mindsettet. Naturligvis skal man have øje for modstanderens styrker og svagheder, men vi skal altid kunne godkende vores udtryk i kampene.

Så er du også ansvarlig for holdets standardsituationer. Kan du sætte lidt flere ord på, hvordan du arbejder med det?

Generelt har vi en fast base i vores tilgang til det, som vi nu har arbejdet med i to og et halvt år. Vi har brugt ekstra tid på at skærpe principperne i opstartsfaserne og så finpudser vi op til den enkelte kamp. Rent defensivt var det små justeringer jeg kom med tilbage i 2018, men det har vi så bygget ovenpå. Offensivt havde jeg en mere kreativ tilgang til dødboldene og der var mange nye ideer i starten. Der har vi nu fundet et godt leje med nogle faste formationer og kombinationer. Vi analyserer naturligvis altid modstanderne og vælger så, hvor vi vurderer vi kan ramme dem og hvor vi skal være ekstra opmærksomme.

Sidste år begyndte vi at eksperimentere en lille smule med at være mere fleksible på defensive dødbolde, så vi nu er i stand til at veksle mellem to forskellige defensive systemer. Det er spillerne trygge ved og jeg ser det som en stor styrke at kunne variere det.

Ellers anser jeg det som min opgave at give spillerne mest mulig viden om hvad de kommer til at stå overfor. F.eks. mod SønderjyskE i efteråret, hvor vi som altid havde nogle faste opstillinger/kombinationer, når bolden skulle i feltet. Samtidig havde jeg også brugt tid på at vise hvor meget plads SønderjyskE gav på feltkanten og dermed skabt en ramme for spillerne, hvor de kunne være kreative omkring at udnytte den plads, hvis de havde muligheden, lysten og troen. Det udnyttede Frøkjær og Jens Jakob Thomasen, så efter 83 minutter på vores tredje hjørnespark, efter de to første var lagt i feltet (se målet efter ved 2:20 her). Men jeg har stadig større forventninger til os, både vores offensive og defensive dødbolde.

Hvordan ser du på tilføjelsen af Ayo Simon Okusun i relation til OB’s dødbolde?

– Det er en kæmpe styrkelse. Han er formentlig den bedste header i superligaen, så vi skal selvfølgelig få sat ham i scene både offensivt og defensivt. Modstanderen bruger enormt meget energi på dække Ayo, så det har også den effekt at det kan give mere plads til vores andre gode headere på holdet. 

På det mere personlig plan, så har du været assistenttræner i først SønderjyskE og nu OB. Har du cheftrænerambitioner?

– Jeg har det på samme måde nu som da jeg var spiller – der hvor jeg er, der lægger jeg alt. Hvis man bruger for meget energi på at tænke på hvad næste skridt skal være, så tror jeg ikke på at man leverer det bedst mulige stykke arbejde. Hvis jeg gør det godt nok i den rolle jeg har, så vil der også sig muligheder. Så det handler om at være i nuet, forstå sin rolle og den kultur man arbejder i.

Men er det i en trænerolle du ser din fremtid?

– Ja, helt klart. Jeg ser mig som fodboldtræner. Det er helt sikkert. Det er på banen og i relationen med spillerne jeg kan gøre en forskel. Så jeg vil være på fodboldbanen, men jeg har også siddet med videoanalyse i mange år som en del af mit ansvarsområde, så jeg følger mig godt rustet og samtidig er jeg en del af et miljø med mange dygtige trænere her i OB.

Uafhængig af din rolle, hvordan ser du så på din fremtid i OB, hvor du har kontraktudløb til sommer? Ser du dig f.eks. forbundet til Jakob Michelsen?

– Jeg har været rigtig glad for samarbejde med Jakob, både her og i SønderjyskE og vi ved at kan skabe resultater i fællesskab. Da han tog videre til Hammarby fra SønderjyskE, havde jeg efterfølgende et godt samarbejde med Claus Nørregaard. Da jeg skrev kontrakt med OB var det gennem møder med Kent Nielsen. Så jeg føler mig ikke fast bundet til nogle, men ved jeg kan fungere sammen med de fleste. Status for mig er at min kontrakt udløber til sommer, men jeg kan ikke gå ind i, hvem og hvad der er af snakke. Ift. OB, så har jeg snart været her fem år som spiller og træner, så for mig er det ikke ”bare” OB. Det er klart at klubben kommer ind under huden.

Inden vi slap Henrik Hansen, så skulle vi lige have afklaret endnu en ting. Det gik nemlig de ikke manges næse forbi, da Henrik Hansen blev indskiftet i træningskampen mod FCK i foråret, hvor han kronede sit indhop med et fremragende mål. Kan vi forvente at se ham på banen igen?

– Jeg tvivler på at vi kommer til at stå i en ligeså prekær situation igen, som de vi stod i foråret ift. corona-godkendte spillere og skader, men det var da en sjov oplevelse. Det hænder at jeg deltager i træningsøvelser, men ellers er det mest old boys fodbold med AC Odense.

Kan du lige give os en update på hvilke tidligere OB-spillere, der holder en god form og præsterer for AC Odense?

– Vi fik en flot tilgang af Jonas Borring for et års tid siden og han kan stadig løbe fra de fleste. Nu må vi Absalonsen kan blive næste transfer. Derudover er Claus Madsen og Anders Møller Christensen i god fysisk forfatning, og de kan løbe solen sort. Men vi var lidt hårdt ramt af fiberskader sidst vi spillede, så jeg kan godt frygte lidt for hvordan det ser ud, når vi vender retur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *