Lars Bjerring om målmandssituationen i OB

Gribben fra Kerteminde igen på landsholdet
Oliver Christensen er ved at skrive et nyt kapitel til den flotte fortælling om målmænd i OB. Foto: ob.dk

Oliver Christensen nyder stor personlig succes og har netop kvalificeret sig til EM med det danske U-21 landshold. På ungdomslandsholdet har han positioneret sig som et lige så sikkert førstevalg som i Odense Boldklub. Oliver Christensen, der også kendes under kælenavnet ”Gribben fra Kerteminde”, løb hurtigt med pladsen som førstemålmand efter Sten Grytebust afgang i 2019. Vi har taget en snak med manden bag OB’s målmandstræner om Oliver Christensen og målmandssituationen i den fynske ådal.

Foruden Oliver Christensen råder OB nemlig over yderligere to målmænd, der begge kom i spil i den seneste superligsæson. Det er den 27-årige ivorianer, Sayobe Mandé og den nykårede U-19 mester Hans Christian Bernat. Førstnævnte vogtede senest målet i pokalkampen mod Hillerød IF, og er lige nu nummer to i det fynske målmand hierarki.

Lars Bjerring er fuldtidsansat i OB og overtog målmandstræningen fra Lars Høgh i 2016, da sidstnævnte ikke kunne hellige sig gerningen på fuld tid. Udover træningen af målmændene i superligatruppen, står Lars Bjerring også for træningen af målmændene på U-17 og U-19 holdet på OB’s akademi. Derudover er han i samarbejde med chefscout Ole Nielsen med til at scoute nye målmænd til OB, og har således været med til at hente Sayoube Mandé i norske Stabæk og senest den 15-årige Sebastian Dalby Wille fra FCM til OB.

Derfor var det nærliggende at starte ud med at spørge Lars Bjerring ind til, hvilken type målmænd OB ønsker at udvikle.

Vores målmænd behøver ikke at være ens. Vi vil gerne udvikle dem individuelt, så de fortsat kan forbedre de spidskompetencer de allerede er i besiddelse af. Som udgangspunkt ønsker vi dog store målmænd i OB (red: Oliver Christensen er 190 cm, Sayoube Mandé er 193 cm og Hans Christian Bernat er 192 cm). De skal samtidig have nogle gode tekniske basisfærdigheder og kunne spille bolden ud med både højre og venstre fod. Derudover skal de have modet til at gå ud i feltet.

Øverste mand i det odenseanske målmandshierarki er som nævnt unge Oliver Christensen, der har skullet gribe depechen i en flot målmandsstafet i OB. De store handsker fra den dobbelte vinder af det Gyldne Bur, Sten Grytebust, er indtil videre udfyldt så godt, at han efter den overståede superligasæson kunne skrive 10 clean sheets, månedens unge superligaspiller og en række U-21 landskampe på CV’et. Er målmandstræneren bag overrasket over Oliver Christensen indkøring som førstemålmand i OB?

Både ja og nej. Vi fik jo allerede en indikation af det, da han vikarierede i superligaen for Sten Grytebust, hvor han stod på udebane mod Brøndby (red: Brøndby-OB 1-1, 18. okt 2018.). Her var han iskold og stod en meget flot kamp.

Vi vidste at han var en rigtig god målmand og havde derfor også en plan for Oliver i OB. Men der er mange gode ungdomsmålmænd, der ikke kan overføre deres niveau til seniorfodbold på øverste hylde grundet det pres der følger med. Det har Oliver formået, samtidig med at han har bygget på i løbet af sæsonen. Specielt har han løftet der tekniske niveau.

I forlængelse heraf spurgte vi ind til den del af teknikken, der omhandler spillet med fødderne.

Det er lidt paradoksalt at Olivers spil med fødderne indimellem har fyldt meget så meget, da han faktisk er rigtig dygtig på fødderne. Jeg medgiver at han i indledningen af sæsonen 19/20 havde en del udspark, der ikke ramte en medspiller. Men han løftede den del af sit spil meget henover sæsonen, hvilket han ikke helt har fået credit for, da indtrykket fra begyndelsen hang ved i de flestes bevidsthed.

Men det er en af de ting ved Olivers spil vi har fokus på. Han skal som udgangspunkt kunne holde alle  bolde i spil, og det skal helst være ved at spille den kort ud. Men vi kan ikke altid selv diktere spillestilen, og derfor bliver han nogle gange presset til at lave de lange og svære afleveringer.

Ifølge statistikker fra superliga.dk kan 817 supplere med tal fra 19/20-sæsonen, der viser at Oliver Christensen har været mere udfordret, når bolden skulle slås langt fremfor kort. Det er meget naturligt at jo længere afleveringen bliver, jo større er risikoen for en fejlaflevering. Men sammenholdt med de andre førstemålmænd var det kun Lyngbys Thomas Mikkelsen, der med 27,2 % succesfulde afleveringer på modstandernes bandehalvdel undergik Oliver Christensen 28,2 % i den seneste sæson.

Lidt bedre så det ud for Oliver Christensen når man sammenlignede superligamålmændene på succesfulde afleveringer på egen banehalvdel i den seneste sæson. Således havde han 79,5 % succesfulde afleveringer på egen banehalvdel, hvilket var bedre end Jesper Rask, William Eskelinen og Jeppe Højbjerg.

I indledningen af indeværende sæson ser det endnu bedre ud for Oliver Christensen, hvor han efter 4. runder ligger nr. 3 på målmandslisten over succesfulde afleveringer på egen banehalvdel med en succesrate på 88,6 %. Udfordringen for OB er imidlertid at det er sjældent at Oliver Christensens afleveringer bliver korte, hvorfor at det i indeværende superligasæsons første fire kampe kan ses at ud af OB’s målmand har spillet bolden langt på 82 ud af 111 afleveringer. Det betyder også at det kun er William Eskelinen (33,3 %) der har en lavere succesrate end Oliver Christensen (51,4 %) på sine afleveringer, når man slår både de kort og de lange afleveringer sammen.

Målmandshierakiet og motivation

Trods tilbagevendende fokus på Oliver Christensens spil med fødderne, så har han siddet tungt på pladsen som førstemålmand i OB siden Sten Grytebust farvel. Og hvordan påvirker det så en 27-årig målmand ivorianer, der har stået 142 kampe i den bedste norske række og også selv har store ambitioner?

Selvfølgelig har Mandé ambitioner om at være mere end 2. målmand i OB. De flest havde endda nok regnet med at han skulle tage over efter Sten Grytebust og være ny førstemålmand. Mandé fik dog en lidt udfordrende start i OB, da han kort efter sin ankomst (red: sommeren 2018) vendte hjem fra en landsholdssamling med en brækket kæbe. Men han er en rigtig dygtig målmand, der har en meget stor andel i Oliver Christensens succes. Mandés høje niveau er med til at presse Oliver i det daglige og gøre ham til en endnu bedre målmand. Og selvom de er konkurrenter, så fungerer de også rigtig godt som team. Mandé er oftest den første til at finde og lykønske Oliver efter en kamp. Det er rigtig vigtigt at have et dygtigt målmandsteam og ikke bare en dygtig første målmand. Mange glemmer at Mandé også er en del af det meget stærke landshold fra Elfenbenskysten og har været med dem til Africa Cup of Nations.

Med et dygtigt og ambitiøst målmandsteam, der foruden Oliver Christensen og Sayouba Mandé også består Hans Christian Bernat, kan det svært at holde alle til ilden i form af spilletid. Derfor spørger vi  Lars Bjerring lidt ind til OB’s holdning til udlejning af målmænd.

Der er flere ting i det. Først og fremmest er det rigtig svært at leje målmænd ud. I hvert fald de unge, hvor der indimellem sniger sig lidt fejl med ind i deres spil. På den position koster fejl oftest mål, hvorfor klubberne ikke er ligeså chancevillige når det gælder leje af målmænd. Derudover vil de fleste rigtig gerne have kontinuitet på målmandsposten, hvorfor kortere lejeophold ikke synes attraktivt for så mange klubber uanset alder. Hvis vi ikke kan være sikre på at en udlejet målmand får spilletid, så vil vi hellere beholde dem i vores træningsmiljø. På den måde kan vi også sikre os at vi udvikler dem i den retning OB ønsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *