Transfersnak (3)

Denne omgang transfersnak tager udgangspunkt i Michael Hemmingsens lærermester Jesper Hansen. Med Hemmingsens manglende erfaring i stillingen som sportschef og overlappet med den tidligere sportschef, er der grund til at tro at Jesper Hansen og OB’s linje kommer til fortsætte i Hemmingsens første egenrådige transfervindue. Derfor har 817 kigget tilbage på alle transfers i perioden under Jesper Hansen som sportschef i OB, for at se på mønstre, der kan lede frem til potentielle OB-transfers i indeværende vindue.

Figur 1 illustrerer hvordan 62 transfers under Jesper Hansen fordelte sig over de næsten 7 sæsoner han var ansat i klubben. Spillere der er rykket direkte op i Superligatruppen fra OB’s egen ungdomsafdeling er ikke talt med som en tilgang, mens spillere der først har været på lån og siden fået vekslet lejeaftalen til en permanent kontrakt kun er talt med en gang.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er image-1.png
Figur 1.

OB har fået ry for at være en klub der ikke var meget for at betale transfersummer under Jesper Hansen. Det er en sandhed med modifikationer. Således fremgår det af figur 2 at OB har måttet punge ud for ny en spiller under Jesper Hansen lige så ofte som de har hentet en på fri transfer. En væsentlig andel af de spillere der er hentet til klubben til fordel for en transfersum, har dog allerede haft en aftale med OB ved deres kontraktudløb og er således bare blevet købt fri et halvt år før tid (eks. Anders K. Jacobsen i AAB og Mart Lieder i SønderjyskE). Derfor er mønsteret ift. OB-tilgange under Jesper Hansen at OB primært har hentet spillere på fri transfer eller stod foran et kontraktudløb indenfor et halvt år.

Eneste gang Jesper Hansen virkelig kastede om sig med de fynske fodboldkroner, var da man hentede den tidligere FC Midtjylland profil Izunna til klubben fra russisk fodbold. Den angivelige transfersum på ca. 5 mio. dkr. viste sig dårligt givet ud, da præstationerne i den stribede trøje aldrig kom til at leve op til de store forventninger. Således kunne OB senere rive kontrakten over med en løntung spiller, og se ham forsvinde til Kina kvit og frit.

Figur 2.

De dårlige erfaringer med et stort indkøb, kombineret med Niels Thorborgs udmeldinger om et markant øget forbrug på spillebudget formentlig forudsætter europæisk deltagelse, gør at fynske fodboldfans nok ikke skal sætte næsen op efter en profil, der har et godt stykke tilbage af sin kontrakt og dermed vil være dyr i transfersum.

Hvor skal eventuelle forstærkninger komme fra?

Figur 3.

Af de 62 spillere der kom til OB under Jesper Hansen var næsten to tredje dele af dem senest på kontrakt i en anden dansk klub. Af de spillere, der senest var på kontrakt i en anden dansk klub, har følgende klubber leveret 3 eller flere spillere til OB siden 2013:

  • 5 spillere fra AaB til OB
  • 4 spillere fra SønderjyskE til OB
  • 3 spillere fra AC Horsens til OB
  • 3 spillere fra Esbjerg FB til OB
  • 3 spillere fra FC Vestsjælland til OB

Ud fra ovenstående kan man ud fra de 5 AaB-spillere udlede at træneren også har en del at sige, hvad angår tilgange til OB. De er resultatet af Kent Nielsens spillerønsker efter hans trænerperiode i netop AaB. Det er dog usikkert hvor meget indflydelse Jakob Michelsen har på transfers netop nu, da hans egen kontrakt med OB udløber om et år, og der endnu ikke er afkalring på hvorvidt den forlænges.

Et andet mønster i nogle af de tilgange der kom til fra andre danske klubber under Jesper Hansen er at de var hentet hos en superliganedrykker. Så her skal der i dag skæves mod Hobro IK, SIlkeborg IF, og Esbjerg FB, hvor nogle spillere måske kan fås til nedsat pris.

Udenlandssporet

Foruden danskere er det normænd (5), islændinge (4), svenskere (2), hollændere (2) og nigerianere (2) der har været hentet mere end en af under Jesper Hansen. Det er svært at konkludere noget på baggrund af deres nationaliteter, og det er måske mere relevant at se på i hvilke lande OB-tilgangene har optrådt. Her er det ikke overraskende det norske (5) og svenske ligasystem (3), der har været de største leveandører. Derudover er der hentet tre spillere i hollandsk fodbold (Thomas Dalsgaard, El-Makrini og Leuween), hvoraf to sidsnævnte var store successer. Ligeledes er tre spillere hentet i Italien (Matti Lund, Kenneth Zohore og Jacob Barett Laursen). De to sidste har selvfølgelig ikke spillet seniorfodbold i Italien, og er måske mere at betragte som store talenter, der røg til udlandet uden gennembrud, og blev hentet hjem igen. I begge tilfælde endte de som nogle af de mere positive transfers i Jesper Hansens periode som sportschef, hvorfor “dansk-talent-med-manglende-udenlandsk-gennembrud” bestemt er en kategori Michael Hemmingsen bør overeje at se på.

OB’s nuværende behov kombineret med deres transferhistorik

Angiber

OB er angiveligt på udkig efter en target-man, og har ifølge forskellige medier haft følere ude på Dame N’Doye og Simon Makienok. Det bliver ikke til nogle af dem, men hvis rygterne taler sandt, så indikerer det at OB er ude efter et kendt, transferfrit og stort angibernavn (læs: løntung). Trods OB truppens nuværende fysiske forfatning, så virker spillernes skadeshistorik ikke til at bekymre klubben, hvilket selvfølgelig også en af årsagerne til at klubben tror de kan få fat i en spiller, der måske har et højere niveau end OB. Helt oplagt bud i det angriberspor er Emil Bergreen, der går under kælenavnet “The Terminator” og om nogen er den fysiske boksspiller OB synes ude efter. Han er et kæmpe stort navn for OB, er transferfri og tidligere bevist sig i dansk fodbold.

Et alternativ til angrbet, der dog ikke kan karakteriseres som en target-man, er Mathias Jørgensen. Han hører til i kategorien “dansk-talent-med-manglende-udenlandsk-gennembrud” . Efter små to år i New York Red Bulls er det blot blevet til 117 minutter for MLS holdet, og spørgsmålet er hvor stor tålmodig han selv har, og hvor spændende det er primært at spille for klubbens næstbedste hold.

Defensiv midtbane

OB mangler en back-up for Janus Drachmann, der ikke bliver klar til sæsonstart. Hvis vi følger OB’s transferhistorik under Jesper Hansen, hvor træneren har haft stor medindflydelse på tilgange, så springer to navne umiddelbart i øjnene. Det ene har tidligere været nævnt på disse sider, da han er blevet hentet af Jakob Michelsen i både SønderjyskE og Hammarby. Da han samtidig kun har et år tilbage af sin kontrakt i den tredje bedste tyske række, synes Bjørn Paulsen stadig som et godt bud.

Alternativt er den defensive midtbanespiller fra Hammarby Serge-Junior Martinsson Ngouali på 28 år også et interessant bud. Hans karriereforløb har ligeheder til Sander Svendsen, hvilket vil sige at han spillede fast under Jakob Michelsen i Hammarby, men siden gled lidt ud af holdet. Han har været kåret til årets spiller i Hammarby og på årets hold i Allsvenskan, men bliver nu kun brugt som indskifter. Har kontraktudløb ved årets udgang.

Hvis vi i stedet kigger på potentielle defensive midtbanespillere blandt de nedrykkede superligaklubber, hvor OB også har en historik med at købe ind, så synes det mest interessante navn at være i Hobro IK. Amerikanske Christian Cappis er trods sine 21 år allerede en rutineret mand i superligasammenhæng . Således missede han kun to kampe i den forgående sæson, og nåede at imponere mange. Om han også nåede at imponere større klubber end OB er uvist, for ellers skulle det være en spiller OB har råd til at hente qua Hobro IK’s økonomiske situation, der gør det vanskeligt for dem at holde på deres bedste spillere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *