Kan de hurtigste fodboldspillere konkurrere med de bedste sprintere? ”Not even close”, siger dansk landstræner om sammenligningen.

Landstræneren for sprint, hæk og stafet Mikkel Larsen savner saglighed i debatten om de hurtigste fodboldspillere. Foto: http://dansk-atletik.dk/

Det ramte flere medier, da OB-angriberen Mikkel Hyllegaard kunne fortælle at han har løbet en 30-metersprint på 3.82 sekunder. Årsagen hertil skal findes i det faktum at alle tiders bedste sprinter Usian Bolt har tilbagelagt selvsamme distance i 3.78 sekunder til OL i 2008, da han satte den daværende verdensrekord på 100 meter.

Og det er ikke første gang at den type nyheder rammer medierne. Lignende sammenligninger har tidligere fundet sted i Storbritannien og Tyskland efter at landenes respektive fodboldligaer stiftede bekendtskab med hurtige fodboldspillere som Theo Walcott og Patrick Aubameyang.

I forlængelse af mediernes nylige fokus på Mikkel Hyldegaards fart, tog 817.dk en snak med den danske landstræner i sprint, stafet- og hækkeløb, Mikkel Larsen, for at få hans viden og erfaringer med i debatten:

– Først og fremmest er det lidt tosset at man hele tiden skal prøve at lave sammenligninger mellem to forskellige sportsgrene. Hvorfor er det nu ikke nok, at være rigtig god til det man er god til? Usian Bolt er den bedste nogensinde på 100 meter. Fodboldspillere og sprintere er trænet til noget forskelligt. Der er derfor kun lidt sammenhæng ift. det de kan. Så at en nuværende fodboldspiller skulle kunne løbe lige op mod en top-sprinter har ingen gang på jorden. Uafhængigt af hvilken som helst opstilling du vælger at måle dem mod hinanden på, så vil en topsprinter altid vinde.

I Mikkel Hyldegaard tilfælde var der tale om en 30 meter indendørs test med stående start (også kaldet Quadrathlon), der måler spilleren ved hjælp af sensorer, som registrerer, hvornår spilleren passerer henholdsvis 0 meter og 30 meter.

Hyllegaard har selv mulighed for at bestemme, hvornår han vil påbegynde sin test. Det giver ham allerede her en stor fordel ift. Usian Bolt, da han sparer den medfølgende tid, der går fra en sprinter hører startskuddet til at han/hun reagerer på det. For Usian Bolt var reaktionstiden 0.16 sekunder til OL i 2008.

En af de personer i landet, der ved mest om 30 meter testen er den forsvarende danske mester på 60 meter, Simon Hansen, der uddyber:

– I den type test starter tiden ved første gate typisk, når spilleren er halvvejs med første skridt (eller måske lige før første isæt). Så det er måske nærmere 0.3-0.4 sekunder man skal lægge til her, plus reaktionstiden for at få en FAT (red: fully automatic time) tid med reaktion, der kan sammenlignes med Usian Bolts tid. Bolt løb 3.78 til OL inkl. reaktion. Hyllegaards FAT 30m tid med reaktion ville nok nærmere være 4.30-4.40 på de 30 m, hvilket er en menneskealder til forskel i den disciplin.

817.dk har set film af den pågældende test, hvor det kan observeres at spillerne starter op ad en dør i en indendørs hal, hvorefter de første passerer tidstagning-udstyret (Microgate) omkring første skridt.

817.dk vender tilbage til landstræner Mikkel Larsen. Hvad tænker du mere generelt, når du læser endnu en nyhed om at en fodboldspiller skulle være ligeså hurtig som de hurtigste sprintere i verden?

– Det er usagligt. De trænet til noget forskelligt. Der er ingen sammenhæng ift. det de kan. Prøv at se på hvor Usian Bolts hans skridt er og hvor hurtigt han bevæger sig. Du kan ikke få en fodboldspiller til at bevæge sine lår op i en vandret position i samme højde som Usian Bolt. Han laver derudover lige over 4 skridt i sekundet, når han skal bevæge sig fremad, og kunne tilbagelægge 100 meter på lidt over 40 skridt. Prøv at få en fodboldspiller til det.

Og sprintlandstræneren fortsætter:

– Professionelle sportsfolk er eksorbitant trænet specifikt til det de skal være gode til. Hvis de er ligeså gode til noget andet, så er det fordi de træner forkert. Fodboldspillere har en masse retningsskift i deres træning, mens sprintere er trænet i at løbe ligeud. De allerbedste amerikanske fodboldspillere, der har en rolle, hvor de skal løbe meget ligeud, er blevet trænet af atletiktrænere, og der er nogle få, der kommet ned omkring 100 meter på over 10 sekunder med specifik træning. Mit bud er er at den hurtigste fodboldspiller måske ville kunne følge med Usian Bolt (i verdensrekord-form) på de første fem skridt. På en 30 meter vil de ikke engang være i nærheden.

Mens Mikkel Hyllegaard gamle 30 m testresultat pludselig blev genstand for flere mediers opmærksomhed, har det aldrig været hovedpersonens eget ønske at skulle måles op imod andre internationale fodboldspillere og sprintere. Således har han om sammenligningen med Usian Bolt og Aubameyang selv udtalt til bold.dk:

– Det er jo mennesker, jeg slet ikke skal sammenlignes med.

I stedet kan man sammenligne ham med dem han træner og konkkurerer med til dagligt i Superligaen. Ifølge Superliga.dk’s statistikker rangerede han i den foregående sæson som den spiller med den højeste scoringsprcent, hvis man sorterer spillere med 3 eller færre afslutninger fra statistikken. Så med 4 mål på 9 afslutninger og en scoringsprocent på 44,4, er det nærliggende at runde af med landstræner, Mikkel Larsens, afsluttende pointe:

– Man skal hele tiden huske at hylde folk for det de gode til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *