OB-FCN (nedtakt)

Det blev til en uafgjort mod FC Nordsjælland efter den flotte 3-2 sejr over FCK i sæsonpræmieren. Lidt pointer fra kampen.

Pluslisten

 • Jebali som opspilsstation
 • OB skaber mange chancer
 • Sabbi åbner målkontoen
 • OB’s hjørnespark bliver ofte farlige
 • OB’s offensive løb uden bold
 • Skjelviks løb og indlæg
 • Stor løbevillighed både offensivt og defensivt

Minuslisten

 • Risikobetonet forsvarsspil af Tverskov ved FCN-mål
 • Flere farlige boldtab midt på banen
 • Oliver Lund var overmatchet af Diomande
 • OB kommer til at stå for dybt i perioder af første halvleg
 • Manglende effektivitet på chancer

Karakterer

Oliver Christensen – 4

Stort drop i 1. halvleg, der potentielt kunne have kostet et mål, da han relativt upresset missede et indgreb i luften. Stadig udfordret på de lange udspark. Kunne ikke gøre meget ved FCN’s mål og blev ellers ikke sat på de store prøver.

Jørgen Skjelvik – 7

Tager flere fremragende offensive løb og supplerer dem ofte med gode indlæg. Et fladt indlæg til Jebali i anden halvleg burde have kastet et OB-mål af sig. Blev ikke for alvor testet defensivt i dag.

Kasper Larsen – 7

God back-up, når andre OB spillere blev sat af en mand. Sikker sidste skanse, både i hovedspillet og med fødderne.

Jeppe Tverskov – 4

OB’s anfører så uheldig ud ved FCN første scoring, da han satsede for meget på at fange afleveringen fra Rygaard frem for for at følge med Atanga. Har præsteret dårlige end Kasper Larsen i de to seneste kampe.

Oliver Lund – 2

De fleste FCN angreb gik igennem OB’s højre side, hvilket måske var et udtryk for at FCN havde udset sig det som OB’s svage punkt. Lund var overmatchet i duellerne mod Diomande, hvor han flere gange måtte tage ulovlige midler i brug for at det ikke skulle blive rigtig farligt. Det udløste et tidligt gult kort og kostede en udskiftning i pausen. En dårlig dag på kontoret for OB’s store fighter.

Troels Kløve – 7

OB’s mest løbestærke spiller var igen vigtig for at få de mere sexede OB-spillere til at shine. Specielt på FCN’s omstillinger, hvor han var dygtig til at læse og bryde flere af dem. Går omvendt også meget fint med i opspillet og tilbyder sig konstant.

Jens Jakob Thomasen – 7

JJ har et stort ansvar for OB’s opspil og skal indimellem slå flere risikofyldte afleveringer. I første halvleg var det ved at gå galt, da han afleverede lige hen i føderne på en FCN’er på egen bane halvdel. I anden halveg kompenserede han på fejlen ved et flot slået hjørnespark, der førte til OB’s første mål. Flere gode afleveringer i løbet af kampen, specielt på hjørne.

Moses Opondo – 7

Opondo er en meget dynamisk spiller, der er begyndt at vise prøver på de mange facetter han har i sit spil. Han fungerer rigtig godt i samspillet med de andre boldsikre OB-spillere. Spillede med stort overskud, og var god til at vurdere hvornår der skulle sættes fart på spillet og hvornår han skulle tage den med ro. halvleg.

Emmanuel Sabbi – 10

Flot kamp af Sabbi. Han er en evig kilde til uro for FCN. Specielt hans springstyrke kom til sin ret i dag, hvilkede et flot hovedstødsmål var det endelige bevis på. Kom derudover frem til to store chancer, hvor han nok burde have udplaceret Peter Vindahl på den første store friløber. Pe på den ene, og have gjort chancen endnu større.

Mads Frøkjær – 4

For en gangs skyld var Frøkjær ikke blandt de mest iøjefaldende offensive spillere for OB. Hans løb uden bold var ikke nær så pågående og gode som mod FCK, mens han havde flere afleveringer, der satte sine medspillere under pres. Stadig initiativrig med bold, men uden at noget af det han foretog sig i dag blev rigtig farligt.

Jebali – 7

Et annuleret mål og et flot frispark på trekantsammenføjningen. Det var lige ved og næsten for Jebali mod FCN. Overordnet var det stadig det positive indtryk fra forrige runde der også gjorde sig gældende i dag. Jebali havde meget stor andel i de mange chancer skabt mod FCN med både aggressivt presspil, kloge løb og gode afleveringer. Er desuden rigtig god til at holde i bolden.

OB-FCK

Det blev til en flot 3-2 sejr over FCK i sæsonpræmieren efter en flot første halvleg. Lidt pointer fra kampen.

Pluslisten

 • OB’s presspil i 1. Halvleg
 • OB’s pasningsspil i 1. Halvleg
 • Mange 1 mod 1 udfordringer med succesfuldt udfald
 • Frøkjærs og Jebalis boldbehandling
 • OB’s offensive løb uden bold
 • Koldblodige afslutninger på OB mål
 • Kasper Larsens hovedspil

Minuslisten

 • Flere spillere så trætte ud tidligt i 2. halvleg
 • Jebali og Frøkjær er gode til at holde på bolden, men tager indimellem en berøring for meget
 • For mange lette boldtab i 2. halvleg
 • Oliver Lunds Jesper Olsen, der er lige ved at kost et mål
 • Manglende markering af Wilczek ved FCK’s 1. mål
 • Kommer til at stå for dybt i dele af 2. halvleg

Karakterer

Oliver Christensen – 7

Mange sikre indgreb. Uden chance ved de to FCK-mål. Blev ikke for alvor testet. Var hurtig til at reagere, da Oliver Lund lagde en lidt for kort tilbagelægning. Havde et par skæve udspark, men færre end normalt.

Jørgen Skjelvik – 7

Optrådte i første halvleg med større defensiv disciplin end i store dele af den foregående sæson. Offensivt bidrager han meget og med stor kvalitet. Bedst eksemplificeret med en klog assist til 3-0 scoringen. I 2. halveg ser han dog skidt ud ved FCK’s første mål, hvor han i fællesskab med Tverskov må afgøre, hvem der har ansvaret for den manglende markering af Wilczek.

Kasper Larsen – 10

Efter en svingende start i OB-trøjen er Kasper Larsen ved at have fundet det niveau, der i sin tid sikrede ham en udenlandskontrakt. I hovedspillet er han måske OB’s bedste og overmatchede FCK’s angribere. Samtidig fik han også afværget flere potentielt farlige FCK-situationer ved perfekt timede tacklinger. Den måske bedste kamp for ham i OB-trøjen 2020.

Jeppe Tverskov – 4

OB’s anfører så uheldig ud ved begge FCK’s scoringer. Hvem af Tverskov og Skjelvik der havde ansvaret for at markere Wilczek ved FCK’s første scoring vides ikke, men det så ikke godt ud. Ved FCK’s andet mål vælger Tverskov den forkerte beslutning. Med front mod eget mål forsøger at sparke bolden væk med det resultat at han får spillet Wilczek fri. Uklog beslutning med tank på at der står tre OB’ere klar til også at sparke bolden væk, og de har alle kroppen vendt mod modstandernes mål.

Oliver Lund – 4

De fleste FCK angreb gik igennem OB’s højre side, hvilket måske var et udtryk for at FCK havde udset sig det som OB’s svage punkt. Lund løste dog sine defensive pligter fint, og tog også mange løb med frem. Offensivt blev det dog sjælendt farligt omkring Lund. En fin præstation, der dog bliver trukket ned af en uheldig tilbagelægning, der var ved at kost et mål.

Troels Kløve – 7

OB’s pendant til William Kvist. Hvis man ser bort fra OB’s præmiere mod FCK i den seneste sæson, så løber Kløve sjælendt med prisen som den mest i øjnefaldene spiller på OB-holdet. Han overlader ofte bolden til JJ og Frøkjær, så de kan slå nøgleafleveringerne. Mens han løbepensum med og uden bold giver en masse frihed til de mere sexede spillere på OB-holdet. Således var Kløve den spiller i hele superligaen, der løb flest meter i 1. spillerunde (12.561).

Jens Jakob Thomasen – 10

JJ har lagt en del på fysikken og sit defensive spil. Det kommer til udtryk i flere bolderobninger end tidligere, der samtidig også er et resultat af en god spilforståelse. Offensivt er hans boldbehandlinger og fremadrettede afleveringer en del over gennemsnittet i superligaen. I denne runde blev det så suppleret med et meget flot mål. En lederfigur på det nuværende OB-hold.

Moses Opondo – 7

Opondos første halvleg er noget af det bedste der er set fra ham i OB-tiden. Han viste prøver på hvor mange forskellige facetter han har i sit spil. Retnings skift, duelspil, bolderobninger og pågåenhed. Han var et energibundt, der kom længere frem på banen end normalt, og turde mere end i den foregående sæson. Faldt lidt ud af kampen i 2. halvleg.

Emmanuel Sabbi – 7

Flot debut af OB’s nye spiller. Han tog mange kloge løb og blev sat godt op. Foruden en udfordrende spillestil, der gav mange problemer for FCK-forsvaret, viste han også prøver på hovedspillet. Kom frem til to store chancer, hvor han nok burde have trukket uden om Kalle Johnson på den ene, og have gjort chancen endnu større. Træthed i 2.halvleg og lidt sløset defensivt tilbageløb på FCK’s ene mål trækker ned i den samlede bedømmelse.

Mads Frøkjær – 10

Gadedrengen fra Hvidovre gjorde stort set hvad der passede ham i første halvleg. Nu så vi det endelig mod en bedre modstander, hvilket har været den eneste anke mod forårets OB-profil. Frøkjær nyder godt af at have nogle gode medspillere, der kan gå med i hans spil. Foruden to flotte assists, så lage han også nøgleafleveringen, der satte Skjelvik op til en assist til Jebali. Forsøgte sig også selv med kvalificerede afslutninger. Foruden flot spil med bold, tog han flere gode løb uden bold og gjorde sig spilbar hele tiden. Løb afslutningsvist tør for kræfter, hvilket til sidst i kampen medførte lidt boldtab. Han må være kommet en del tættere på U-21 landsholdet med denne præstation.

Jebali – 12

2 flotte mål og en meget stor arbejdsindsats. Foruden mål, fungerede han som en fremragende opspilsstation, der kunne holde på bolden og give OB ro på i pressede perioder. Meget svært for FCK at tage bolden fra ham. Hans tekniske repertoire kom til sin ret, og i denne kamp var der også et slutprodukt med. Uden sammenligning hans bedste kamp i OB-trøjen, der bør mage megen tvivl om engagement og spillelyst til jorden. Nu bliver det spændende om han kan hæve sit bundniveau fra foråret og præstere kontinuerligt.

Transfersnak (3)

Denne omgang transfersnak tager udgangspunkt i Michael Hemmingsens lærermester Jesper Hansen. Med Hemmingsens manglende erfaring i stillingen som sportschef og overlappet med den tidligere sportschef, er der grund til at tro at Jesper Hansen og OB’s linje kommer til fortsætte i Hemmingsens første egenrådige transfervindue. Derfor har 817 kigget tilbage på alle transfers i perioden under Jesper Hansen som sportschef i OB, for at se på mønstre, der kan lede frem til potentielle OB-transfers i indeværende vindue.

Figur 1 illustrerer hvordan 62 transfers under Jesper Hansen fordelte sig over de næsten 7 sæsoner han var ansat i klubben. Spillere der er rykket direkte op i Superligatruppen fra OB’s egen ungdomsafdeling er ikke talt med som en tilgang, mens spillere der først har været på lån og siden fået vekslet lejeaftalen til en permanent kontrakt kun er talt med en gang.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er image-1.png
Figur 1.

OB har fået ry for at være en klub der ikke var meget for at betale transfersummer under Jesper Hansen. Det er en sandhed med modifikationer. Således fremgår det af figur 2 at OB har måttet punge ud for ny en spiller under Jesper Hansen lige så ofte som de har hentet en på fri transfer. En væsentlig andel af de spillere der er hentet til klubben til fordel for en transfersum, har dog allerede haft en aftale med OB ved deres kontraktudløb og er således bare blevet købt fri et halvt år før tid (eks. Anders K. Jacobsen i AAB og Mart Lieder i SønderjyskE). Derfor er mønsteret ift. OB-tilgange under Jesper Hansen at OB primært har hentet spillere på fri transfer eller stod foran et kontraktudløb indenfor et halvt år.

Eneste gang Jesper Hansen virkelig kastede om sig med de fynske fodboldkroner, var da man hentede den tidligere FC Midtjylland profil Izunna til klubben fra russisk fodbold. Den angivelige transfersum på ca. 5 mio. dkr. viste sig dårligt givet ud, da præstationerne i den stribede trøje aldrig kom til at leve op til de store forventninger. Således kunne OB senere rive kontrakten over med en løntung spiller, og se ham forsvinde til Kina kvit og frit.

Figur 2.

De dårlige erfaringer med et stort indkøb, kombineret med Niels Thorborgs udmeldinger om et markant øget forbrug på spillebudget formentlig forudsætter europæisk deltagelse, gør at fynske fodboldfans nok ikke skal sætte næsen op efter en profil, der har et godt stykke tilbage af sin kontrakt og dermed vil være dyr i transfersum.

Hvor skal eventuelle forstærkninger komme fra?

Figur 3.

Af de 62 spillere der kom til OB under Jesper Hansen var næsten to tredje dele af dem senest på kontrakt i en anden dansk klub. Af de spillere, der senest var på kontrakt i en anden dansk klub, har følgende klubber leveret 3 eller flere spillere til OB siden 2013:

 • 5 spillere fra AaB til OB
 • 4 spillere fra SønderjyskE til OB
 • 3 spillere fra AC Horsens til OB
 • 3 spillere fra Esbjerg FB til OB
 • 3 spillere fra FC Vestsjælland til OB

Ud fra ovenstående kan man ud fra de 5 AaB-spillere udlede at træneren også har en del at sige, hvad angår tilgange til OB. De er resultatet af Kent Nielsens spillerønsker efter hans trænerperiode i netop AaB. Det er dog usikkert hvor meget indflydelse Jakob Michelsen har på transfers netop nu, da hans egen kontrakt med OB udløber om et år, og der endnu ikke er afkalring på hvorvidt den forlænges.

Et andet mønster i nogle af de tilgange der kom til fra andre danske klubber under Jesper Hansen er at de var hentet hos en superliganedrykker. Så her skal der i dag skæves mod Hobro IK, SIlkeborg IF, og Esbjerg FB, hvor nogle spillere måske kan fås til nedsat pris.

Udenlandssporet

Foruden danskere er det normænd (5), islændinge (4), svenskere (2), hollændere (2) og nigerianere (2) der har været hentet mere end en af under Jesper Hansen. Det er svært at konkludere noget på baggrund af deres nationaliteter, og det er måske mere relevant at se på i hvilke lande OB-tilgangene har optrådt. Her er det ikke overraskende det norske (5) og svenske ligasystem (3), der har været de største leveandører. Derudover er der hentet tre spillere i hollandsk fodbold (Thomas Dalsgaard, El-Makrini og Leuween), hvoraf to sidsnævnte var store successer. Ligeledes er tre spillere hentet i Italien (Matti Lund, Kenneth Zohore og Jacob Barett Laursen). De to sidste har selvfølgelig ikke spillet seniorfodbold i Italien, og er måske mere at betragte som store talenter, der røg til udlandet uden gennembrud, og blev hentet hjem igen. I begge tilfælde endte de som nogle af de mere positive transfers i Jesper Hansens periode som sportschef, hvorfor “dansk-talent-med-manglende-udenlandsk-gennembrud” bestemt er en kategori Michael Hemmingsen bør overeje at se på.

OB’s nuværende behov kombineret med deres transferhistorik

Angiber

OB er angiveligt på udkig efter en target-man, og har ifølge forskellige medier haft følere ude på Dame N’Doye og Simon Makienok. Det bliver ikke til nogle af dem, men hvis rygterne taler sandt, så indikerer det at OB er ude efter et kendt, transferfrit og stort angibernavn (læs: løntung). Trods OB truppens nuværende fysiske forfatning, så virker spillernes skadeshistorik ikke til at bekymre klubben, hvilket selvfølgelig også en af årsagerne til at klubben tror de kan få fat i en spiller, der måske har et højere niveau end OB. Helt oplagt bud i det angriberspor er Emil Bergreen, der går under kælenavnet “The Terminator” og om nogen er den fysiske boksspiller OB synes ude efter. Han er et kæmpe stort navn for OB, er transferfri og tidligere bevist sig i dansk fodbold.

Et alternativ til angrbet, der dog ikke kan karakteriseres som en target-man, er Mathias Jørgensen. Han hører til i kategorien “dansk-talent-med-manglende-udenlandsk-gennembrud” . Efter små to år i New York Red Bulls er det blot blevet til 117 minutter for MLS holdet, og spørgsmålet er hvor stor tålmodig han selv har, og hvor spændende det er primært at spille for klubbens næstbedste hold.

Defensiv midtbane

OB mangler en back-up for Janus Drachmann, der ikke bliver klar til sæsonstart. Hvis vi følger OB’s transferhistorik under Jesper Hansen, hvor træneren har haft stor medindflydelse på tilgange, så springer to navne umiddelbart i øjnene. Det ene har tidligere været nævnt på disse sider, da han er blevet hentet af Jakob Michelsen i både SønderjyskE og Hammarby. Da han samtidig kun har et år tilbage af sin kontrakt i den tredje bedste tyske række, synes Bjørn Paulsen stadig som et godt bud.

Alternativt er den defensive midtbanespiller fra Hammarby Serge-Junior Martinsson Ngouali på 28 år også et interessant bud. Hans karriereforløb har ligeheder til Sander Svendsen, hvilket vil sige at han spillede fast under Jakob Michelsen i Hammarby, men siden gled lidt ud af holdet. Han har været kåret til årets spiller i Hammarby og på årets hold i Allsvenskan, men bliver nu kun brugt som indskifter. Har kontraktudløb ved årets udgang.

Hvis vi i stedet kigger på potentielle defensive midtbanespillere blandt de nedrykkede superligaklubber, hvor OB også har en historik med at købe ind, så synes det mest interessante navn at være i Hobro IK. Amerikanske Christian Cappis er trods sine 21 år allerede en rutineret mand i superligasammenhæng . Således missede han kun to kampe i den forgående sæson, og nåede at imponere mange. Om han også nåede at imponere større klubber end OB er uvist, for ellers skulle det være en spiller OB har råd til at hente qua Hobro IK’s økonomiske situation, der gør det vanskeligt for dem at holde på deres bedste spillere.