OB’s vej fra udsat superligaklub mod toppen

– barrierer og potentialer for OB i et konkurrencepræget midterfelt i superligaen

Ligesom Odense Stadion har superligaholdet OB ikke udviklet sig meget i en længere periode. (Foto: Simon Voetmann)

Det er vanskeligt at vide hvad de danske superligaklubbers præcise spillerbudgetter lyder på. Alligevel giver Tipsbladet (Ekstra Bladet) årligt deres bud herpå, hvilket er denne artikels bedste estimat. Seneste opgørelse fra ovennævnte medie over superligaklubbernes spillerbudgetter daterer sig til februar i indeværende år. Her lyder forskellen på top (FCK) og bund (Hobro IK) på hele 151 millioner kroner.

I denne sammenhæng placerer OB sig på en sjette plads med et anslået spillerbudget på 38 mio. kr. Her er de placeret i midterfelt med nr. 4, AaB (40 mio. kr.), nr. 5, AGF (39 mio. kr.) og nr. 7 FC Nordsjælland (35 mio. kr.), mens der er et stort hul op til Brøndby IF (85 mio. kr.), mens nr. 8 og ned opererer med anslåede spillerbudgetter under 30 mio. kr.

Spillerbudgetter er et relevant udgangspunkt for en forventningsafstemning for OB’s nuværende og fremtidige potentiale. Klubbernes præstationer er i høj grad associeret  med deres økonomi. Idrættens Analyse Institut har tidligere analyseret Superligaen og sammenhæng mellem klubbernes økonomi og placering.

Her er konklusionen at 74% af  klubbernes placering er baseret på klubbens økonomi.

Med andre ord ville OB ud fra deres spillerbudget forventes at ramme en placering i top 7 i lidt over 7 ud af 10 tilfælde. Det har langt fra været tilfældet i det seneste årti, hvor det siden sølvmedaljerne i 2011, er blevet til tre 10.pladser, en 9. plads, to 8.pladser, en 7.plads og en 5.plads. I indeværende sæson kan det maksimalt blive til en 7.plads.

Regnestykket kan selvfølgelig ikke gøres så enkelt op, da spillerbudgetterne superligaklubberne imellem varierer fra år til år, og der stadig er 26 % udover økonomien, der spiller ind på holdets placering.

Pointen er dog at OB, med undtagelse af forrige sæson, har underpræsteret sportsligt i forhold til klubbens økonomi i en længere årrække. Det er de ikke ene om og præstationerne on søndagen i Superligaen er resultatet af en kompleks indsats, hvor utallige faktorer kan spille ind. Det har fået klubben til at nedjustere spillerbudgettet kraftigt siden slutningen af det første årti i dette årtusinde, og nu præstere klubben nogenlunde i det leje, hvor deres økonomi berettiger dem til.

Bestyrelsesformand Niels Thorborg indikerede tidligere på året at en øgning af det nuværende spillerbudget for OB bl.a. er afhængig af deres præstationer. Hermed menes at de skal i top 6 og dermed mesterskabsspillet. Hvorvidt de hører til der afhænger af hvem du spørger. Afgående sportschef, Jesper Hansen, udtalte inden sin afgang at det ikke var en selvfølge at OB var heriblandt. Omvendt har hans arvtager Michael Hemmingsen siden udtalt at OB har truppen til top 6.

Faktum er at OB ikke nåede med i top 6. Dermed blev de i stedet en del af nedrykningsspillet, og med 6-0 nederlaget til Silkeborg IF også en del af den reelle nedrykningkamp.

Det har sat reptilhjernen i gang blandt flere medier, der sætter spørgsmålstegn ved træner Jakob Michelsen. Da jeg stadig har til gode at se et studie, der viser en signifikant effekt af et trænerskifte, så der ikke at være belæg for at gå den vej. Tværtimod.

Et kig over OB’s trænere i det sidste årti, viser vidt forskellige typer; Lars Olsen, Henrik Clausen, Troels Bech, Ove Pedersen, Kent Nielsen og Jakob Michelsen.

Det har betydet skiftende spillestile, der er gået over en fysisk betonet stil, til en mere pasningsorienteret  stil og under Jakob Michelsen en mere direkte stil.

Det har samtidig gjort det tidskrævende for nye trænere at købe, sælge, samt få truppen til at passe ind i den spillestil den pågældende træner ønsker.

Det vigtigste for OB på den lange bane er ikke hvem der sidder i cheftrænerstolen. Det vigtigste er at klubben lader sig inspirere af den af de klubber i det budgetmæssige midterfelt, der kontinuerligt har præsteret bedst siden 2011 og er det sundeste sted i dag – FC Nordsjælland.

FC Nordsjælland har en klar spillestil de ansætter trænere efter. Det har betydet at de oftest har kunnet rekruttere cheftræneren internt.

I OB har rækkefølgen været omvendt. De har primært rekrutteret cheftrænere udefra. For igen at sammenligne med den klub, der har overhalet OB, har FC Nordsjælland en klart defineret spillestil. Eksemplificeret ved tilgangen af Mikkel Rygaard, der ifm. skiftet fra Lyngby til FC Nordsjælland udtalte at han modtog en 40 siders manual om FCN’s spillestil.

Mig og mange andre OB-interessenter bekendt findes et lignende dokument ikke i Ådalen. Klubben har et spirende akademi, men samtidig kan jeg være nervøs for at flere af de store talenter kan gå tabt for klubben, da de ikke er ligeså trænet i superligaholdets spillestil som FC Nordsjælland’s talenter.

Det er bl.a. eksemplificeret ved et interview med teknisk chef i OB, Tonny Hermansen, hvor han fortæller at holdudvikling er et af de vigtigste strategiske punkter for ungdomsholdene i OB. Han referer ikke noget til en spillestilmanual for superligaholdet, som man kan rette træningen på akademiet mod.

I FCN har cheftræner Flemming Pedersen udtalt at ejeren må sælge hele holdet, da der står afløsere klar på alle pladser i ungdomsafdelingen.

OB bliver ikke et nyt FCN over natten, men det er tid til at fokusere på de 26 % der påvirker placeringen og ikke har med økonomi at gøre. OB har ikke brug for et dyrt trænerskifte eller en ny Djemba-Djemba. De har brug for en tydeligere strategi, der  kan adressere en spillestil for superligaholdet som man kan tilpasse det succesfulde akademi og de fremtidige træneransættelser efter.

Et nigeriansk akademi, aktier og Danmarks femtebedste akademi: Talentstatus med Tonny Hermansen.

Teknisk chef for OB’s akademi Tonny Hermansen. Tonny blev ansat i OB i 2015 og har foreløbig kontrakt frem til 2023. (foto: ob.dk)

For nyligt kunne Dansk Boldspil Union (DBU) offentliggøre listen over de danske klubber, som søger talentlicens i Danmark. Ligesom sidste år var Odense Boldklub (OB) rangeret som Danmarks femtebedste talentakademi. Vi tog i forlængelse heraf en snak med teknisk chef og ansvarlig for talentudviklingen i OB, Tonny Hermansen (TH).

DBU’s rangering tager udgangspunkt i et nyt licenssystem, der blev udviklet af belgiske Double Pass og trådte i kraft fra 2019. Licenssystemet vurderer og vægter (se parenteser) talentarbejdet i klubberne ud fra følgende parametre: Produktivitet (20%), organisation (18 %), holdudvikling (18%), uddannelse & individuel udvikling (12%), rekruttering & scouting (12%), strategi (10 %),  samt infrastruktur (10%). De 14 bedst placerede klubber får lov at spille med i den bedste danske række for hhv. U-15, U-17 og U-19.

817.dk: – Først og fremmest tillykke med placeringen som Danmarks femte bedste talentakademi. Var placeringen som forventet?

TH: – Det er svært at sige. Vi følger en manual på 100 sider, hvor vi skal leve op til en række krav. Vi har ikke styr på hvordan de andre klubber efterlever de krav. F.eks. ved jeg ikke hvor mange ansættelser de laver i de andre klubber eller hvordan de bygger deres strategi op.

Vi kan kun se hvordan vi bliver vurderet på de parametre vi bliver målt på, men vi kan ikke se om vi ligger nr. et, to eller tre.

Det parameter vi har mest fokus på at forbedre er ”produktivitet”. Vi skal have flere som Oliver Christensen  og Mads Frøkjær op i superligatruppen, og  de skal også spille, for det er først når de spiller at de tæller.

817.dk: – Hvor meget betyder placeringen på DBU’s liste over talentakademier?

TH: – Det handler om at være blandt de bedste 14 klubber, for det er dem der kommer med i de bedste ungdomsrækker. Det er det centrale, så vores spillere kan blive matchet bedst muligt.

Men jo bedre vi scorer på produktiviteten, jo flere spillere får øjnene op for OB. Når unge spillere ser en type som Max Fenger, der kom fra FC Roskilde, men er gået til superligatruppen, så øger det også vores chance for at tiltrække dem.

817.dk: – Missionen for OB’s talentakademi er at tilbyde fodboldtalenter fra ind- og udland optimale muligheder for udvikling af deres talent. Har OBplaner hente flere talenter udenfor Danmarks grænser?

TH: – Vi har haft udenlandske talentspillere. Hvad fanden er det nu han hedder… Ham dér, der kom til Vendsyssel… Yao! (red: Yao Dieudonne, der i dag spiller i Thisted FC). At han så ikke har tog det sidste step er jo som det er. Så har vi også hentet Teitur Magnusson ind, som er islandsk ungdomslandsholdspiller.

Men hvis du skal hente en akademispiller under 18 år, så skal du skrive en fuldtidskontrakt med dem. Ellers skal man lave en skoleplan for dem. Det er meget svært at hente en afrikansk spiller under 18 år, og så lave en skoleplan. Kontakterne er bundet op på skolen. Så skal du give en trainee-kontrakt, så de kan gå i gang med skolen ved siden.

Teitur Magnusson kunne få en trainee kontrakt. Han læser nu på universitetet. Så når vi kigger på spillere fremadrettet, så kan det godt være at det bliver fra Skandinavien, og det måske først er når de bliver 18 år at de kommer til klubben. Så kan de kan spille halvandet år på en trainee-kontrakt inden de bliver seniorspillere.

Vi gør ikke ligesom FCN og FCM, der henter spiller når de er 16-17 år og så bare giver dem en fuldtidskontrakt. Det ved jeg ikke om de gør i dag, men det er måske noget de gjorde tidligere. Eller for den sags skyld at hente dem op når de bliver 18 år og så give dem en fultidskontrakt. Der er vi jo slet ikke endnu i OB. Fordi det er ikke den strategi vi arbejder på. Men det jo logisk, hvis der er mulighed for at få et talentfuldt ungt menneske udefra, så skal vi også være klar til at tage imod, og hjælpe med bolig, skole og lære dem kulturen som den er i vores klub.

817.dk: – Så der er ikke et samarbejde på vej i et udenlandsk miljø på samme måde som man har set det i netop FCN og FCM?

TH: – Vi har haft besøg af et nigeriansk akademi, men de krævede simpelthen for meget. Vi var ikke 100 % sikre på at det var det rigtige, så det blev droppet til sidst. Men det er da helt klart at hvis vi skal se længere frem, så kunne det da godt være en mulighed at kigge på samarbejder på tværs af landegrænser.

Note: Da interviewet blev foretaget var der endnu inden afklaring på hvorvidt U-19 ligaen ville blive genoptaget. En liga OB’s U-19 hold ellers første med fem point ned til nr. 2 fra FCN. Siden har DBU afblæst ligaen, og der arbejdes i stedte på at finde en løsning på hvem, der så skal repræsentere Danmark i UEFA Youth League i den kommende sæson. Følgende spørgsmål og svar er derfor afgivet med en forventning om at ligaen ville blive genoptaget?

817.dk: – Hvordan er udsigterne for jeres succesfulde U-19 mandskab?

TH: – Da jeg blev ansat, så sagde Jesper Hansen til mig at vi simpelthen skulle se om vi ikke kunnen udvikle akademiet, så vi fik nogle flere spillere igennem systemet. Vi skulle derudover skabe en klar tydelighed i den måde vi gerne ville spille fodbold på. Det var det vi startede på for fire år siden, da vi var fire fuldtidstrænere. I dag er vi over elleve fuldtidstrænere, så der er sket rigtig meget. Når alt kommer til alt, så har vi jo et godt U-19 hold. Og det de er gode til, er at de gode som hold. Det er dejligt at se denne her tydelighed i vores strategi med holdudvikling også har smittet af i den måde vores hold præsenterer sig på.

Jeg synes ikke man kan sige at der er enkelte der er stjerne på holdet, men at det er holdet der er stjernen. Vi har et mål om at vi skal være blandt de seks bedste i de rækker vi spiller i. Lige nu har vi så et hold som har leveret over al forventning indtil coronapausen, hvor man kun har tabt en af de seneste 15 kampe, men… rækken er så stærk og dansk ungdomsfodbold er generelt så stærkt. Det kommer også til udtryk hos U-16, 17 og 19 landsholdene, der alle har kvalificeret sig til slutrunder.

817.dk: – Hvordan forgår transitionen fra ungdomsholdene til superligatruppen?

TH: – De spillere som er på vores U-17 og 19 hold, dem skal vores cheftræner og assistenttræner på superligaholdet også have kendskab til. Det får de ved at de også nogle gange er oppe og træne med på førsteholdet. Ungdomsspillerne er derudover med i reserveholdskampene, mens deres egne ungdomskampe også bliver set. Så der er hele tiden en dialog omkring ungdomsspillerne med staben omkring førsteholdet.

Men det hjælper selvfølgelig ikke noget, hvis vi har fire super gode forsvarsspillere at vi så trækker dem alle op, da der også skal være plads til dem. Så det er dialog, på dialog, på dialog, og så selvfølgelig at de præsterer, når de træner med superligaholdet. Det er en dialog der foregår mellem mig, vores transitionstræner, sportschefen og så selvfølgelig førsteholdets ledere.

Flere af OB’s unge spillere i aktion for reserveholdet mod FCK (foto: Asser Vittrup Nielsen).

817.dk: – Sidst, men ikke mindst, så har I en række målsætninger for akademiet, der i nogle tilfælde kan være svære at forene. Eks. at udvikle salgbare spillere samtidig med at I gerne vil have spillere ind på superligaholdet. Et eksempel er Gustav Grube, der nåede at få debut, men så røg videre til RB Leipzig. Hvad er den vigtigste målsætning/milepæl for OB’s talentarbejde, hvis du skal prioritere?

TH: – Når man poster så mange penge i et akademi, så er det også logisk at der skal komme noget ud af det. Vores akademi er ligesom et varelager. Vi får nogle varer ind på hylden, og de skal bearbejdes så de bliver bedre, sådan at de kan sælges dyrere. Så i bund og grund handler det om at øge aktiens værdi, hvis vi siger en spiller er en aktie. Det handler om at udvikle ham så meget at hans værdi stige – enten i form af at man kan sælge ham, hvis prisen er den rigtige, eller at han kan være så dygtig at komme op i superligatruppen, så man ikke skal ud og købe en spiller, der koster tre, fire gange så meget som en af vores egne.

Vi skal altså have et akademi som enten kan udvikle spillere der kan genere en økonomi eller bliver så dygtige at de kan komme på førsteholdet.

817.dk: – Udover hjernen, hvad siger hjertet så når Gustav Grube bliver solgt?

TH: – Jeg følger egentlig bare klubben, så hvis prisen har været rigtig, hvilket var  tilfældet, jamen så lever det jo op til vores målsætning. Der kunne også ske det at han var blevet skadet eller gik i stå og så fik man ikke noget for ham. Timingen var der bare.

Mathias Jørgensen røg jo også stadig til New York Red Bulls selvom han var akademispillere. De er indikationer på at vi har udviklet os rigtig godt. Vi har akademispillere, der får superligadebut og så ryger afsted til gode penge.