OB-FCN (nedtakt)

Det blev til en uafgjort mod FC Nordsjælland efter den flotte 3-2 sejr over FCK i sæsonpræmieren. Lidt pointer fra kampen.

Pluslisten

 • Jebali som opspilsstation
 • OB skaber mange chancer
 • Sabbi åbner målkontoen
 • OB’s hjørnespark bliver ofte farlige
 • OB’s offensive løb uden bold
 • Skjelviks løb og indlæg
 • Stor løbevillighed både offensivt og defensivt

Minuslisten

 • Risikobetonet forsvarsspil af Tverskov ved FCN-mål
 • Flere farlige boldtab midt på banen
 • Oliver Lund var overmatchet af Diomande
 • OB kommer til at stå for dybt i perioder af første halvleg
 • Manglende effektivitet på chancer

Karakterer

Oliver Christensen – 4

Stort drop i 1. halvleg, der potentielt kunne have kostet et mål, da han relativt upresset missede et indgreb i luften. Stadig udfordret på de lange udspark. Kunne ikke gøre meget ved FCN’s mål og blev ellers ikke sat på de store prøver.

Jørgen Skjelvik – 7

Tager flere fremragende offensive løb og supplerer dem ofte med gode indlæg. Et fladt indlæg til Jebali i anden halvleg burde have kastet et OB-mål af sig. Blev ikke for alvor testet defensivt i dag.

Kasper Larsen – 7

God back-up, når andre OB spillere blev sat af en mand. Sikker sidste skanse, både i hovedspillet og med fødderne.

Jeppe Tverskov – 4

OB’s anfører så uheldig ud ved FCN første scoring, da han satsede for meget på at fange afleveringen fra Rygaard frem for for at følge med Atanga. Har præsteret dårlige end Kasper Larsen i de to seneste kampe.

Oliver Lund – 2

De fleste FCN angreb gik igennem OB’s højre side, hvilket måske var et udtryk for at FCN havde udset sig det som OB’s svage punkt. Lund var overmatchet i duellerne mod Diomande, hvor han flere gange måtte tage ulovlige midler i brug for at det ikke skulle blive rigtig farligt. Det udløste et tidligt gult kort og kostede en udskiftning i pausen. En dårlig dag på kontoret for OB’s store fighter.

Troels Kløve – 7

OB’s mest løbestærke spiller var igen vigtig for at få de mere sexede OB-spillere til at shine. Specielt på FCN’s omstillinger, hvor han var dygtig til at læse og bryde flere af dem. Går omvendt også meget fint med i opspillet og tilbyder sig konstant.

Jens Jakob Thomasen – 7

JJ har et stort ansvar for OB’s opspil og skal indimellem slå flere risikofyldte afleveringer. I første halvleg var det ved at gå galt, da han afleverede lige hen i føderne på en FCN’er på egen bane halvdel. I anden halveg kompenserede han på fejlen ved et flot slået hjørnespark, der førte til OB’s første mål. Flere gode afleveringer i løbet af kampen, specielt på hjørne.

Moses Opondo – 7

Opondo er en meget dynamisk spiller, der er begyndt at vise prøver på de mange facetter han har i sit spil. Han fungerer rigtig godt i samspillet med de andre boldsikre OB-spillere. Spillede med stort overskud, og var god til at vurdere hvornår der skulle sættes fart på spillet og hvornår han skulle tage den med ro. halvleg.

Emmanuel Sabbi – 10

Flot kamp af Sabbi. Han er en evig kilde til uro for FCN. Specielt hans springstyrke kom til sin ret i dag, hvilkede et flot hovedstødsmål var det endelige bevis på. Kom derudover frem til to store chancer, hvor han nok burde have udplaceret Peter Vindahl på den første store friløber. Pe på den ene, og have gjort chancen endnu større.

Mads Frøkjær – 4

For en gangs skyld var Frøkjær ikke blandt de mest iøjefaldende offensive spillere for OB. Hans løb uden bold var ikke nær så pågående og gode som mod FCK, mens han havde flere afleveringer, der satte sine medspillere under pres. Stadig initiativrig med bold, men uden at noget af det han foretog sig i dag blev rigtig farligt.

Jebali – 7

Et annuleret mål og et flot frispark på trekantsammenføjningen. Det var lige ved og næsten for Jebali mod FCN. Overordnet var det stadig det positive indtryk fra forrige runde der også gjorde sig gældende i dag. Jebali havde meget stor andel i de mange chancer skabt mod FCN med både aggressivt presspil, kloge løb og gode afleveringer. Er desuden rigtig god til at holde i bolden.

OB-FCK

Det blev til en flot 3-2 sejr over FCK i sæsonpræmieren efter en flot første halvleg. Lidt pointer fra kampen.

Pluslisten

 • OB’s presspil i 1. Halvleg
 • OB’s pasningsspil i 1. Halvleg
 • Mange 1 mod 1 udfordringer med succesfuldt udfald
 • Frøkjærs og Jebalis boldbehandling
 • OB’s offensive løb uden bold
 • Koldblodige afslutninger på OB mål
 • Kasper Larsens hovedspil

Minuslisten

 • Flere spillere så trætte ud tidligt i 2. halvleg
 • Jebali og Frøkjær er gode til at holde på bolden, men tager indimellem en berøring for meget
 • For mange lette boldtab i 2. halvleg
 • Oliver Lunds Jesper Olsen, der er lige ved at kost et mål
 • Manglende markering af Wilczek ved FCK’s 1. mål
 • Kommer til at stå for dybt i dele af 2. halvleg

Karakterer

Oliver Christensen – 7

Mange sikre indgreb. Uden chance ved de to FCK-mål. Blev ikke for alvor testet. Var hurtig til at reagere, da Oliver Lund lagde en lidt for kort tilbagelægning. Havde et par skæve udspark, men færre end normalt.

Jørgen Skjelvik – 7

Optrådte i første halvleg med større defensiv disciplin end i store dele af den foregående sæson. Offensivt bidrager han meget og med stor kvalitet. Bedst eksemplificeret med en klog assist til 3-0 scoringen. I 2. halveg ser han dog skidt ud ved FCK’s første mål, hvor han i fællesskab med Tverskov må afgøre, hvem der har ansvaret for den manglende markering af Wilczek.

Kasper Larsen – 10

Efter en svingende start i OB-trøjen er Kasper Larsen ved at have fundet det niveau, der i sin tid sikrede ham en udenlandskontrakt. I hovedspillet er han måske OB’s bedste og overmatchede FCK’s angribere. Samtidig fik han også afværget flere potentielt farlige FCK-situationer ved perfekt timede tacklinger. Den måske bedste kamp for ham i OB-trøjen 2020.

Jeppe Tverskov – 4

OB’s anfører så uheldig ud ved begge FCK’s scoringer. Hvem af Tverskov og Skjelvik der havde ansvaret for at markere Wilczek ved FCK’s første scoring vides ikke, men det så ikke godt ud. Ved FCK’s andet mål vælger Tverskov den forkerte beslutning. Med front mod eget mål forsøger at sparke bolden væk med det resultat at han får spillet Wilczek fri. Uklog beslutning med tank på at der står tre OB’ere klar til også at sparke bolden væk, og de har alle kroppen vendt mod modstandernes mål.

Oliver Lund – 4

De fleste FCK angreb gik igennem OB’s højre side, hvilket måske var et udtryk for at FCK havde udset sig det som OB’s svage punkt. Lund løste dog sine defensive pligter fint, og tog også mange løb med frem. Offensivt blev det dog sjælendt farligt omkring Lund. En fin præstation, der dog bliver trukket ned af en uheldig tilbagelægning, der var ved at kost et mål.

Troels Kløve – 7

OB’s pendant til William Kvist. Hvis man ser bort fra OB’s præmiere mod FCK i den seneste sæson, så løber Kløve sjælendt med prisen som den mest i øjnefaldene spiller på OB-holdet. Han overlader ofte bolden til JJ og Frøkjær, så de kan slå nøgleafleveringerne. Mens han løbepensum med og uden bold giver en masse frihed til de mere sexede spillere på OB-holdet. Således var Kløve den spiller i hele superligaen, der løb flest meter i 1. spillerunde (12.561).

Jens Jakob Thomasen – 10

JJ har lagt en del på fysikken og sit defensive spil. Det kommer til udtryk i flere bolderobninger end tidligere, der samtidig også er et resultat af en god spilforståelse. Offensivt er hans boldbehandlinger og fremadrettede afleveringer en del over gennemsnittet i superligaen. I denne runde blev det så suppleret med et meget flot mål. En lederfigur på det nuværende OB-hold.

Moses Opondo – 7

Opondos første halvleg er noget af det bedste der er set fra ham i OB-tiden. Han viste prøver på hvor mange forskellige facetter han har i sit spil. Retnings skift, duelspil, bolderobninger og pågåenhed. Han var et energibundt, der kom længere frem på banen end normalt, og turde mere end i den foregående sæson. Faldt lidt ud af kampen i 2. halvleg.

Emmanuel Sabbi – 7

Flot debut af OB’s nye spiller. Han tog mange kloge løb og blev sat godt op. Foruden en udfordrende spillestil, der gav mange problemer for FCK-forsvaret, viste han også prøver på hovedspillet. Kom frem til to store chancer, hvor han nok burde have trukket uden om Kalle Johnson på den ene, og have gjort chancen endnu større. Træthed i 2.halvleg og lidt sløset defensivt tilbageløb på FCK’s ene mål trækker ned i den samlede bedømmelse.

Mads Frøkjær – 10

Gadedrengen fra Hvidovre gjorde stort set hvad der passede ham i første halvleg. Nu så vi det endelig mod en bedre modstander, hvilket har været den eneste anke mod forårets OB-profil. Frøkjær nyder godt af at have nogle gode medspillere, der kan gå med i hans spil. Foruden to flotte assists, så lage han også nøgleafleveringen, der satte Skjelvik op til en assist til Jebali. Forsøgte sig også selv med kvalificerede afslutninger. Foruden flot spil med bold, tog han flere gode løb uden bold og gjorde sig spilbar hele tiden. Løb afslutningsvist tør for kræfter, hvilket til sidst i kampen medførte lidt boldtab. Han må være kommet en del tættere på U-21 landsholdet med denne præstation.

Jebali – 12

2 flotte mål og en meget stor arbejdsindsats. Foruden mål, fungerede han som en fremragende opspilsstation, der kunne holde på bolden og give OB ro på i pressede perioder. Meget svært for FCK at tage bolden fra ham. Hans tekniske repertoire kom til sin ret, og i denne kamp var der også et slutprodukt med. Uden sammenligning hans bedste kamp i OB-trøjen, der bør mage megen tvivl om engagement og spillelyst til jorden. Nu bliver det spændende om han kan hæve sit bundniveau fra foråret og præstere kontinuerligt.

Transfersnak (3)

Denne omgang transfersnak tager udgangspunkt i Michael Hemmingsens lærermester Jesper Hansen. Med Hemmingsens manglende erfaring i stillingen som sportschef og overlappet med den tidligere sportschef, er der grund til at tro at Jesper Hansen og OB’s linje kommer til fortsætte i Hemmingsens første egenrådige transfervindue. Derfor har 817 kigget tilbage på alle transfers i perioden under Jesper Hansen som sportschef i OB, for at se på mønstre, der kan lede frem til potentielle OB-transfers i indeværende vindue.

Figur 1 illustrerer hvordan 62 transfers under Jesper Hansen fordelte sig over de næsten 7 sæsoner han var ansat i klubben. Spillere der er rykket direkte op i Superligatruppen fra OB’s egen ungdomsafdeling er ikke talt med som en tilgang, mens spillere der først har været på lån og siden fået vekslet lejeaftalen til en permanent kontrakt kun er talt med en gang.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er image-1.png
Figur 1.

OB har fået ry for at være en klub der ikke var meget for at betale transfersummer under Jesper Hansen. Det er en sandhed med modifikationer. Således fremgår det af figur 2 at OB har måttet punge ud for ny en spiller under Jesper Hansen lige så ofte som de har hentet en på fri transfer. En væsentlig andel af de spillere der er hentet til klubben til fordel for en transfersum, har dog allerede haft en aftale med OB ved deres kontraktudløb og er således bare blevet købt fri et halvt år før tid (eks. Anders K. Jacobsen i AAB og Mart Lieder i SønderjyskE). Derfor er mønsteret ift. OB-tilgange under Jesper Hansen at OB primært har hentet spillere på fri transfer eller stod foran et kontraktudløb indenfor et halvt år.

Eneste gang Jesper Hansen virkelig kastede om sig med de fynske fodboldkroner, var da man hentede den tidligere FC Midtjylland profil Izunna til klubben fra russisk fodbold. Den angivelige transfersum på ca. 5 mio. dkr. viste sig dårligt givet ud, da præstationerne i den stribede trøje aldrig kom til at leve op til de store forventninger. Således kunne OB senere rive kontrakten over med en løntung spiller, og se ham forsvinde til Kina kvit og frit.

Figur 2.

De dårlige erfaringer med et stort indkøb, kombineret med Niels Thorborgs udmeldinger om et markant øget forbrug på spillebudget formentlig forudsætter europæisk deltagelse, gør at fynske fodboldfans nok ikke skal sætte næsen op efter en profil, der har et godt stykke tilbage af sin kontrakt og dermed vil være dyr i transfersum.

Hvor skal eventuelle forstærkninger komme fra?

Figur 3.

Af de 62 spillere der kom til OB under Jesper Hansen var næsten to tredje dele af dem senest på kontrakt i en anden dansk klub. Af de spillere, der senest var på kontrakt i en anden dansk klub, har følgende klubber leveret 3 eller flere spillere til OB siden 2013:

 • 5 spillere fra AaB til OB
 • 4 spillere fra SønderjyskE til OB
 • 3 spillere fra AC Horsens til OB
 • 3 spillere fra Esbjerg FB til OB
 • 3 spillere fra FC Vestsjælland til OB

Ud fra ovenstående kan man ud fra de 5 AaB-spillere udlede at træneren også har en del at sige, hvad angår tilgange til OB. De er resultatet af Kent Nielsens spillerønsker efter hans trænerperiode i netop AaB. Det er dog usikkert hvor meget indflydelse Jakob Michelsen har på transfers netop nu, da hans egen kontrakt med OB udløber om et år, og der endnu ikke er afkalring på hvorvidt den forlænges.

Et andet mønster i nogle af de tilgange der kom til fra andre danske klubber under Jesper Hansen er at de var hentet hos en superliganedrykker. Så her skal der i dag skæves mod Hobro IK, SIlkeborg IF, og Esbjerg FB, hvor nogle spillere måske kan fås til nedsat pris.

Udenlandssporet

Foruden danskere er det normænd (5), islændinge (4), svenskere (2), hollændere (2) og nigerianere (2) der har været hentet mere end en af under Jesper Hansen. Det er svært at konkludere noget på baggrund af deres nationaliteter, og det er måske mere relevant at se på i hvilke lande OB-tilgangene har optrådt. Her er det ikke overraskende det norske (5) og svenske ligasystem (3), der har været de største leveandører. Derudover er der hentet tre spillere i hollandsk fodbold (Thomas Dalsgaard, El-Makrini og Leuween), hvoraf to sidsnævnte var store successer. Ligeledes er tre spillere hentet i Italien (Matti Lund, Kenneth Zohore og Jacob Barett Laursen). De to sidste har selvfølgelig ikke spillet seniorfodbold i Italien, og er måske mere at betragte som store talenter, der røg til udlandet uden gennembrud, og blev hentet hjem igen. I begge tilfælde endte de som nogle af de mere positive transfers i Jesper Hansens periode som sportschef, hvorfor “dansk-talent-med-manglende-udenlandsk-gennembrud” bestemt er en kategori Michael Hemmingsen bør overeje at se på.

OB’s nuværende behov kombineret med deres transferhistorik

Angiber

OB er angiveligt på udkig efter en target-man, og har ifølge forskellige medier haft følere ude på Dame N’Doye og Simon Makienok. Det bliver ikke til nogle af dem, men hvis rygterne taler sandt, så indikerer det at OB er ude efter et kendt, transferfrit og stort angibernavn (læs: løntung). Trods OB truppens nuværende fysiske forfatning, så virker spillernes skadeshistorik ikke til at bekymre klubben, hvilket selvfølgelig også en af årsagerne til at klubben tror de kan få fat i en spiller, der måske har et højere niveau end OB. Helt oplagt bud i det angriberspor er Emil Bergreen, der går under kælenavnet “The Terminator” og om nogen er den fysiske boksspiller OB synes ude efter. Han er et kæmpe stort navn for OB, er transferfri og tidligere bevist sig i dansk fodbold.

Et alternativ til angrbet, der dog ikke kan karakteriseres som en target-man, er Mathias Jørgensen. Han hører til i kategorien “dansk-talent-med-manglende-udenlandsk-gennembrud” . Efter små to år i New York Red Bulls er det blot blevet til 117 minutter for MLS holdet, og spørgsmålet er hvor stor tålmodig han selv har, og hvor spændende det er primært at spille for klubbens næstbedste hold.

Defensiv midtbane

OB mangler en back-up for Janus Drachmann, der ikke bliver klar til sæsonstart. Hvis vi følger OB’s transferhistorik under Jesper Hansen, hvor træneren har haft stor medindflydelse på tilgange, så springer to navne umiddelbart i øjnene. Det ene har tidligere været nævnt på disse sider, da han er blevet hentet af Jakob Michelsen i både SønderjyskE og Hammarby. Da han samtidig kun har et år tilbage af sin kontrakt i den tredje bedste tyske række, synes Bjørn Paulsen stadig som et godt bud.

Alternativt er den defensive midtbanespiller fra Hammarby Serge-Junior Martinsson Ngouali på 28 år også et interessant bud. Hans karriereforløb har ligeheder til Sander Svendsen, hvilket vil sige at han spillede fast under Jakob Michelsen i Hammarby, men siden gled lidt ud af holdet. Han har været kåret til årets spiller i Hammarby og på årets hold i Allsvenskan, men bliver nu kun brugt som indskifter. Har kontraktudløb ved årets udgang.

Hvis vi i stedet kigger på potentielle defensive midtbanespillere blandt de nedrykkede superligaklubber, hvor OB også har en historik med at købe ind, så synes det mest interessante navn at være i Hobro IK. Amerikanske Christian Cappis er trods sine 21 år allerede en rutineret mand i superligasammenhæng . Således missede han kun to kampe i den forgående sæson, og nåede at imponere mange. Om han også nåede at imponere større klubber end OB er uvist, for ellers skulle det være en spiller OB har råd til at hente qua Hobro IK’s økonomiske situation, der gør det vanskeligt for dem at holde på deres bedste spillere.

Kan de hurtigste fodboldspillere konkurrere med de bedste sprintere? ”Not even close”, siger dansk landstræner om sammenligningen.

Landstræneren for sprint, hæk og stafet Mikkel Larsen savner saglighed i debatten om de hurtigste fodboldspillere. Foto: http://dansk-atletik.dk/

Det ramte flere medier, da OB-angriberen Mikkel Hyllegaard kunne fortælle at han har løbet en 30-metersprint på 3.82 sekunder. Årsagen hertil skal findes i det faktum at alle tiders bedste sprinter Usian Bolt har tilbagelagt selvsamme distance i 3.78 sekunder til OL i 2008, da han satte den daværende verdensrekord på 100 meter.

Og det er ikke første gang at den type nyheder rammer medierne. Lignende sammenligninger har tidligere fundet sted i Storbritannien og Tyskland efter at landenes respektive fodboldligaer stiftede bekendtskab med hurtige fodboldspillere som Theo Walcott og Patrick Aubameyang.

I forlængelse af mediernes nylige fokus på Mikkel Hyldegaards fart, tog 817.dk en snak med den danske landstræner i sprint, stafet- og hækkeløb, Mikkel Larsen, for at få hans viden og erfaringer med i debatten:

– Først og fremmest er det lidt tosset at man hele tiden skal prøve at lave sammenligninger mellem to forskellige sportsgrene. Hvorfor er det nu ikke nok, at være rigtig god til det man er god til? Usian Bolt er den bedste nogensinde på 100 meter. Fodboldspillere og sprintere er trænet til noget forskelligt. Der er derfor kun lidt sammenhæng ift. det de kan. Så at en nuværende fodboldspiller skulle kunne løbe lige op mod en top-sprinter har ingen gang på jorden. Uafhængigt af hvilken som helst opstilling du vælger at måle dem mod hinanden på, så vil en topsprinter altid vinde.

I Mikkel Hyldegaard tilfælde var der tale om en 30 meter indendørs test med stående start (også kaldet Quadrathlon), der måler spilleren ved hjælp af sensorer, som registrerer, hvornår spilleren passerer henholdsvis 0 meter og 30 meter.

Hyllegaard har selv mulighed for at bestemme, hvornår han vil påbegynde sin test. Det giver ham allerede her en stor fordel ift. Usian Bolt, da han sparer den medfølgende tid, der går fra en sprinter hører startskuddet til at han/hun reagerer på det. For Usian Bolt var reaktionstiden 0.16 sekunder til OL i 2008.

En af de personer i landet, der ved mest om 30 meter testen er den forsvarende danske mester på 60 meter, Simon Hansen, der uddyber:

– I den type test starter tiden ved første gate typisk, når spilleren er halvvejs med første skridt (eller måske lige før første isæt). Så det er måske nærmere 0.3-0.4 sekunder man skal lægge til her, plus reaktionstiden for at få en FAT (red: fully automatic time) tid med reaktion, der kan sammenlignes med Usian Bolts tid. Bolt løb 3.78 til OL inkl. reaktion. Hyllegaards FAT 30m tid med reaktion ville nok nærmere være 4.30-4.40 på de 30 m, hvilket er en menneskealder til forskel i den disciplin.

817.dk har set film af den pågældende test, hvor det kan observeres at spillerne starter op ad en dør i en indendørs hal, hvorefter de første passerer tidstagning-udstyret (Microgate) omkring første skridt.

817.dk vender tilbage til landstræner Mikkel Larsen. Hvad tænker du mere generelt, når du læser endnu en nyhed om at en fodboldspiller skulle være ligeså hurtig som de hurtigste sprintere i verden?

– Det er usagligt. De trænet til noget forskelligt. Der er ingen sammenhæng ift. det de kan. Prøv at se på hvor Usian Bolts hans skridt er og hvor hurtigt han bevæger sig. Du kan ikke få en fodboldspiller til at bevæge sine lår op i en vandret position i samme højde som Usian Bolt. Han laver derudover lige over 4 skridt i sekundet, når han skal bevæge sig fremad, og kunne tilbagelægge 100 meter på lidt over 40 skridt. Prøv at få en fodboldspiller til det.

Og sprintlandstræneren fortsætter:

– Professionelle sportsfolk er eksorbitant trænet specifikt til det de skal være gode til. Hvis de er ligeså gode til noget andet, så er det fordi de træner forkert. Fodboldspillere har en masse retningsskift i deres træning, mens sprintere er trænet i at løbe ligeud. De allerbedste amerikanske fodboldspillere, der har en rolle, hvor de skal løbe meget ligeud, er blevet trænet af atletiktrænere, og der er nogle få, der kommet ned omkring 100 meter på over 10 sekunder med specifik træning. Mit bud er er at den hurtigste fodboldspiller måske ville kunne følge med Usian Bolt (i verdensrekord-form) på de første fem skridt. På en 30 meter vil de ikke engang være i nærheden.

Mens Mikkel Hyllegaard gamle 30 m testresultat pludselig blev genstand for flere mediers opmærksomhed, har det aldrig været hovedpersonens eget ønske at skulle måles op imod andre internationale fodboldspillere og sprintere. Således har han om sammenligningen med Usian Bolt og Aubameyang selv udtalt til bold.dk:

– Det er jo mennesker, jeg slet ikke skal sammenlignes med.

I stedet kan man sammenligne ham med dem han træner og konkkurerer med til dagligt i Superligaen. Ifølge Superliga.dk’s statistikker rangerede han i den foregående sæson som den spiller med den højeste scoringsprcent, hvis man sorterer spillere med 3 eller færre afslutninger fra statistikken. Så med 4 mål på 9 afslutninger og en scoringsprocent på 44,4, er det nærliggende at runde af med landstræner, Mikkel Larsens, afsluttende pointe:

– Man skal hele tiden huske at hylde folk for det de gode til.

OB – transfersnak 2

Hvem kommer ud af spillertunnellen til den kommende sæson? (foto: Simon Voetmann)

Der er skruet lidt ned for kildekritikken og op for spekulationerne. Vandrørerne på Sønder Boulevard har således været stor bidragyder til indholdet i følgende artikel.

Opstilling

Hvilken formation skal OB købe ind til? Meget tyder på at OB i den kommende sæson kommer til at afvige fra den foreløbigt mest anvendte opstilling under Jakob Michelsen, 3-5-2. Den primære årsag hertil skal findes i tilgangen af Emmanuel Sabbi. Han skal ikke bruges som angriber i OB, og kan ikke dække kanten i en 3-5-2, da han ikke har sine spidskompetencer i det defensive arbejde. Derfor synes opstillings-muligheder med tre mand fremme mest oplagt med Sabbi på banen. Her vil Sabbi så skulle dække den højre angrebsplads i et tre-mands angreb. Michelsen er pragmatisk anlagt hvad angår opstillinger, så han har ingen ambition om at OB skal sværge til en bestemt opstilling fremover, og klubben køber derfor heller ikke ind til en bestemt opstilling.

Indkøbspolitik

OB har som tidligere nævnt en stor trup, og der skal ikke købes flere trupspillere (eller som kilder tæt på klubben selv definerer det – leverpostejsspillere). For at eksemplificere hvem der tales om her, er det 817.dks bud at vi ikke vil se så mange tilgange i stil med Aron Elís Thrándarson og Alexander Juul Andersen i sommerens transfervindue. Der skal primært hentes spillere ind, der kan gøre en forskel med det samme og løfte holdet i den kommende sæson – spillere med X-faktor.

Need to…

OB skal have en venstreback/wingback. Foreløbigt er Jørgen Skjelvik eneste mand i truppen, der er oplagt til den position. Hvorvidt han er i klubben længere end til årsskiftet, hvor hans lejekontrakt med OB udløber, er fortsat usikkert. Offensivt har det set rigtig fornuftigt ud, mens hans defensive disciplin har været mangelfuld. Skjelvik er i kategorien “løntunge spillere”, hvorfor han skal kunne mestre begge dele.

Den oplagte

Med Marc Dal Hendes skifte til SønderjyskE er en potentiel OB-transfer til denne plads ude af ligningen. I stedet kan der skæves til en anden venstre-back med fortid i FCM. Polske Rafal Kurzawa, der trods Esbjergs nedtur, have et personligt succesfuldt lejeophold i den overståede sæson. Med to lejeophold i FCM og Esbjerg ligner det ikke en fremtid hos hans nuværende ejer Amiens FC. Så med et år tilbage af Kurzawas kontrakt ligner det deres sidste mulighed for at få lidt penge ud af ham. Hans navn er nok varmest i dansk fodbold, hvorfor OB ikke skal frygte konkurrence udefra.

Alternativt er den venstrefodede Søren Reese i overskud i FC Midtjylland. Han bruges dog oftest centralt, hvorfor han ikke virker nær så oplagt og ryger også udenfor x-faktor kategorien.

Langskuddet

Bashkim Kadriis halvårlige ophold i Al-Fateh har ikke været den store succes for nogle af parterne indtil nu. I de forløbigt 8 kampe for klubben har han lavet 0 mål og 1 assist. Han er kun startet inde tre gange, mens Gustav Wikheim oftest tager startpladsen som venstre wing. Saudi Arabien er desuden ikke mere spændende end at han tilbragte karantænetiden ifm. Covid 19 i Danmark. I sin første periode i OB blev han flere gange brugt længere tilbage i venstresiden, hvilket kan være en mulighed for at hente ham tilbage til OB igen. Spørgsmålet er selvfølgelig om han gider at spille på den plads, samt om han ved at vende tilbage til Danmark allerede nu må vinke farvel til en masse penge.

Nice to

Der har været mange skader på 6’er positionen i OB, hvor Janus Drachmann og Jens Jakob Thomasen ikke har kunnet spille kontinuerligt i den foregående sæson. Et supplement hertil, kan derfor være en af de muligheder OB kunne kigge på. Der er selvfølgelig ikke meget X-faktor over den position, hvis det er kun er den type spillere OB er på udkig efter i det kommende transfervindue.

Vi må fortsat forvente at Jakob Michelsen har en del at skulle sige, når det gælder transfers til OB. Derfor er det også nærliggende at se på, hvem der har været blandt hans favoritter tidligere. Her springer Bjørn Paulsen i øjnene som en spiller, der har fulgt ham i både SønderjyskE og blev hentet til Hammarby på hans opfordring. Nu glippede hans nuværende klub, Ingolstadt, oprykningen til 2. Bundesliga, hvorfor et skifte til OB ikke synes mindre sandsynligt . Hertil kommer en kommende familieforøgelse, hvilket i flere tilfælde har bidraget til en hjemadsøgende adfærd for udenlanddanske fodboldspillere.

Deres OB-fremtid synes usikker

Daniel Obbekjær har ikke udviklet sig som håbet, og er røget et godt stykke ned i det fynske forsvarshieraki. Mere konkret synes han udvikling at være stagneret, hvilket forklarer den lange periode uden spilletid i superligatruppen efter han startede inde 1-0 nederlaget mod AaB i efteråret (og blev pillet ud i pausen). Afslutningen på forårssæsonen indikerer at Robin Østrøm er foran Daniel Obbekjær, mens der også er større tro på Christian Vestergaard kan bryde igennem, når han er i fulde omdrejninger igen. Obbekjær CV er meget pænt med mange ungdomslandskampe, et U-19 mesterskab, tidlig superligadebut og prøvetræning i Brighton. Spørgsmålet er om OB vil benytte et af fem alders wild-card til at tage ham med i Youth League-truppen og så booste hans værdi eller om han ryger afsted nu, hvor der er længere til hans kontraktudløb (31.12.21).

Mart Lieder synes heller ikke i kridthuset i Ådalen, hvilket delvist blev forårsaget i 25. spillerunde mod AGF, hvor han var ret utvetydig vedr. sin skade i pausen af kampen. Derfor måtte OB efter 30 sekunder af 2. halvleg bruge et spilstop på at skifte ham ud. Det har ikke øget hans popularitet. Spørgsmålet er bare om man kan få nogle bud på en spiller, der har spillet så lidt, og om han er interesseret i at skifte væk fra Odense, hvor hnas mere succesfulde kæreste spiller for byens håndboldhold.

Transfertermometeret i OB

Michael Hemmingsen står foran sit første transfervindue som sportschef i OB. Forrige transfervindue var han i oplæring hos Jesper Hansen (billede: ob.dk).

Med Hemmingsens begrænsede erfaring i sportschefrollen, forventes ingen revolution i den fynske transferstrategi ift. tiden under Jesper Hansen. Hvis det viser sig at holde stik, vil det betyde at der overvejende kigges mod:

 • Skandinaviske spillere
 • Hvis ikke skandinaviske, så spillere med erfaring fra de bedste rækker i Norge, Sverige og/eller Danmark
 • Transferfrie- eller spillere med lav transfersum (evt. byttehandler som med Mart Lieder)

Senest OB afvigede fra ovenstående var med handlen af Kingsley Madu. En spiller Hemmingsen selv ophævede med, hvorfor en lignende type handel ikke forventes gentaget i det kommende vindue. Derfor er inspirationen til nedenstående spillere i høj grad fundet med udgangspunkt i de agenter og agenturer OB’s nuværende superligaspillere og talenter er repræsenteret af, og dermed en del af Michael Hemmingsens nuværende netværk.

En del af dette netværk er agenten Caglar Koycu, der dukkede op i de fleste medier ifm. Max Fengers kontraktforlængelse. Foruden Fenger, repræsenterer Cagler Koycu og virksomheden bag (Football scouting and transfer) ydeligere fire ungdomsspillere i OB (Tarik Ibrahimagic, Anton Stage, Mathias Brems og Jonathan Khemdee). Han er således en velkendt herre i Ådalen, hvilket måske kan give en fynsk fordel, når vi kigger på hvilke spillere han ellers har i sin stald…

POTENTIELLE TILGANGE

VARM

Edgar Babayan – den 24-årige offensiv spiller har allerede proklameret at han ikke kan se sig selv i landets næstbedste række. Han vil væk fra Hobro IK.

Det taler for et skifte til OB:

 • Hans agent er Cagler Koycu, der har en stærk relation til OB.
 • Han har selv en stærk relation til Emmanuel Sabbi, og omtaler ham som sin “brother”.
 • Han blev ifølge en odenseansk twitter-bruger set på tribunerne til OB’s hjemmekamp mod AC Horsens (uden at være i følgeskab med Sabbi, der også var på stadion).
 • Moses Opondo er pludselig begyndt at følge og “like” Babayans billeder på Instagram (såvidt 817.dk er orienteret, har disse to spillere ikke en forudgående relation).
 • Han har kun et år tilbage af sin kontrakt i Hobro, der samtidig også skal reducere deres lønomkostninger ifm. nedrykningen, hvorfor OB bør kunne honorere en tilfredsstillende transfersum

Det taler imod et skifte til OB:

 • Han har selv udtalt at økonomisk attraktivt skifte til Rusland eller Kina kunne være fristende.
 • Med 8 landskampe for Armenien, inklusiv et meget flot mål i landskampen mod Italien i efteråret, rækker interessen for ham formentlig udover danmarks grænser, hvorfor OB meget hurtigt kan blive udkonkurreret økonomisk ift. transfersum og løn.
 • I en 3-5-2-opstilling, vil han være mest oplagt som en af de to forreste fremfor en wingback, der også har defensive pligter. Her er OB allerede er dækket ind med syv spillere til den kommende sæson.

LUNKEN

Daniel Høegh – den fynske midterforsvarer, der oprindeligt kommer fra Dalum IF står lige nu uden kontrakt efter sit ophold i Heerenveen.

Det taler for et skifte til OB:

 • Han er transferfri.
 • “Jeg kan sagtens se mig selv vende tilbage til Danmark inden for en overskuelig fremtid”…”Det ville være en lille drøm, der gik i opfyldelse, at spille i striberne igen” begge citater er fra samme interview i april måned.
 • Privat venter Daniel Høegh og konen barn til oktober. Det vil med stor sandsynlighed simplificere familieforøgelsen at rykke teltpælene op og vende tilbage til parrets hjemby og familier.
 • FCM og FCK synes ikke at mangle midterforsvarere, hvorfor et potentielt skifte til Danmark næsten også synes lig med en retur til OB.
 • Det har været kendt siden marts at Daniel Høegh ikke fortsætter i Heerenveen, hvorfor det kan ligne at en ny udenlandskontrakt (som fortsat er hans 1. prioritet) ikke ligger lige for.

Det imod et skifte til OB:

 • Til et hollandsk medie udtalte Høegh i april “Jeg vil ikke tilbage til Danmark, jeg synes, det er for tidligt. Jeg kigger mig lidt omkring og er åben for det meste.”
 • Med udenlandskontrakter i hhv. FC Basel og Heerenveen er det en løntung spiller OB skal hente. Er der plads til at bruge så mange ekstra lønkroner på en midtforsvarer til en trup, der allerede rummer Kasper Larsen og Jeppe Tverskov, der begge tilhører den øverste lønkategori i klubben?
 • Det vil sende et forkert signal til de unge midtforsvarer fra U-19 holdet, Daniel Obbekjær og Christian Vestergaard, at hente endnu en profileret midterforsvarer til klubben.

KOLD

Marc Dal Hende – den energiske offensive venstreback har formået at ende i kulden på en hede. Efter at have spillet højt spil i sidste års sommertransfervindue, endte han med at blive i FCM, røg ind i en skade og står nu bag Paulinho i køen om spilletid. Han er derfor åben for et skifte.

Det taler for et skifte til OB:

 • Efter at have stået uden agent, er Dal Hende nu endt hos Elite Consulting. Dette agentur er kendt af OB, da de også repræsenterer Moses Opondo og var den ene part i hans skifte til OB.
 • Han passer godt ind i og har erfaring med en 3-5-2 opstilling, hvor den venstre wingback både skal tænke defensivt og offensivt.
 • Han har en meget stærk relation til holdets anfører Janus Drachmann fra deres fælles tid i SønderjyskE og FCM, og de er således i dag private rejsekammerater og nytårsaftensvenner.
 • Har en relation til både Michael Hemmingsen og Jacob Michelsen, da han har været trænet af dem begge i hhv. FC Vestsjælland og SønderjyskE. Det sidste samarbejde var særdeles succesfuldt.
 • Han har kun et år tilbage af sin kontrakt, og FCM har tidligere vist sig villige til at sende overskudsspillere videre til lavere rangerede superligaklubber til en rimelig pris.

Det taler imod et skifte til OB:

 • Håbet er fortsat en udenlandskontrakt.
 • OB skal have transferpenge op af lommen.
 • De har i forvejen Jørgen Skjelvik til samme position.
 • Brøndby står også uden venstre back til nytår, og har tidligere været meldt interesseret.

POTENTIELLE AFGANGE

OB’s superligatrup rummer (med Emmanuel Sabbi) 27 spillere til den kommende sæson. Det er derfor svært at forestille sig at nye tilgange ikke også vil betyde afgange.

VARM

Issam Jebali – den 28-årige tuneser har langtfra indfriet de høje forventninger til ham.

Det taler for et skifte væk fra OB:

 • OB skulle efter sigende have hentet Jebali i konkurrence med bl.a. Brøndby og Rosenborg, hvilket kan indikere at OB har måttet betale ham en høj løn.
 • Ovenstående klubber har måske fortsat en interesse i ham et år senere.
 • Han har et varmere navn i den svenske og norske liga end den danske.
 • Forudsat OB skal bruge Sabbi på en af de forreste pladser, står OB foreløbigt med syv spillere der skal konkurrere om to angrebspladser. Sabbi er formentlig ikke udset til en bænkplads, mens Max Fenger på nuværende tidspunkt ser ud til at være at være forrest i det fynske angrebshieraki. Det er med andre ord formentlige mange lønkroner der går til en spiller, der ikke kan vide sig sikker på specielt meget spilletid.
 • Han har ikke fået sit spil til at fungere i OB.

Det taler imod et skifte væk fra OB:

 • Kan være svær at sælge på baggrund af sine præstationer i indeværende sæson.
 • Måske er hans løn ikke så høj som alle tror. Ifm. skiftet til OB udtalte hans agent at han kunnet have fået en højere løn andre steder. Og i skatteliste-opgørelsen fra Norge i 2018, lå hans indtjening under Jørgen Skjelviks.
 • Han har trods den manglende spillemæssige succes ikke ytret sig negativt i pressen, og virker fortsat vellidt i truppen.
 • Han kommer frem til chancer.
 • Han har et uforløst potentiale, der, hvis det kommer i spil, fortsat kan blive en gevinst for OB.

LUNKEN

Sayoube Mandé – OB’s 2. målmand har rundet de 27 år og har ambitioner om mere spilletid. Foreløbig ser den ambition ud til at blive svær at forløse i OB.

Det taler for et skifte væk fra OB:

 • Hans Christian Bernat er rykket op i superligatruppen på en 4-årig kontrakt. Hvis han nogenlunde kan matche Mandés niveau, vil han i lønkroner være en langt billigere 2. målmand end Mandé.
 • Et salg af Oliver Christensen virker ikke aktuelt i dette transfervindue, og der er dermed stadig ingen udsigt til at blive 1. målmand i OB.
 • OB har kontinuerligt sendt målmænd væk fra OB i de seneste sommertransfervinduer. Oftest er det ikke den yngste i målmandstemaet der ryger væk (eks. Grytebust, Thomas Mikkelsen, Michael Falkesgaard, Michael Tørnes, Koval)
 • Har har et pænt CV (163 kampe for Stabæk, og var med i truppen som 3. målmand, da Elfenbenskysten vandt Africa Cup of Nations i 2015) og en god alder til et salg.

. Det taler imod et skifte væk fra OB:

 • Målmandstræner Lars Bjerring er meget glad for ham og den konkurrence han giver til Oliver Christensen.
 • Han har kontrakt til 2023.
 • Hvis han forsvinder, skal OB muligvis hente en ny målmand ind, der kan bidrage med rutine og erfaring til et målmandsmandsteam, der formentlig ellers vil komme til at bestå af Oliver Christensen (21 år), Hans Christian Bernat (19 år) og Marcus Alstrup (16 år).

KOLD

U-19 mestrene i OB’s superligatrup for sæsonen 2020/21: Hans Christian Bernat, Christian Vestergaard, Daniel Obbekjær, Tarik Ibrahimagic, Max Fenger og Rasmus Nissen.

Med U-19 mesterskabet er der selvfølgelig øget interesse for spillerne fra mesterholdet. OB har allerede valgt de spillere fra holdet de tror mest på, og udstyret dem med seniorkontrakter og udsigt til at blive en del af superligatruppen for den kommende sæson.

Eventuelle bud på ovenstående spillere vil dog kunne times bedre, da OB med U-19 titlen også sikret sig retten til at spille med i UEFA Youth League, der er ungdomsfodboldens pendant til Champions League. Trods spillernes fremskredne alder, giver UEFA klubberne mulighed for at stille med fem mand i trupperne og tre på banen, der er født i kalenderåret 2001, mens resten af truppen skal være født efter d. 01.01.2002. Hans Christian Bernat er født i 2000, og kan derfor ikke være med i OB’s youth league trup.

Når man skæver til FCM og FCK, er det bemærkelsesværdigt at se hvor store summer de har kunnet sælge spiller for, der har været en del af deres respektive Youth League kampagner. Her kan bl.a. nævnes Victor Jensen, der røg fra FCK til Ajax for 26 mio. kr og Andreas Poulsen, der røg fra FCM til Borussia Mönchengladbach for 34 mio kr.

Der kan derfor spekuleres i om man ikke skal booste ovenstående spilleres værdi ved også at hive dem med i OB’s Youth League opgør trods de er blevet en del af superligatruppen. Oveni vil OB stå med et på papiret stærkere i Youth League, hvilket vil øge sandsynlighed for gode resultater akadmiet kan profitere af på den lange bane.

Uanset hvad, så vil ovenstående spillere formentlig stå med enten superligakampe eller youth league kampe i næste sæson, og I nogle tilfældes begge dele. Det vil formentlig give OB nogle rigtig interessante slagsobjekter, der vil have en meget større værdi efter et overstået Youth League eventyr.

Det hele afhænger selvfølgelig af om OB vælger at udnytte UEFA’s dispensation for aldersgrænsen og inkludere ovenstående spillere i truppen.

OB’s vej fra udsat superligaklub mod toppen

– barrierer og potentialer for OB i et konkurrencepræget midterfelt i superligaen

Ligesom Odense Stadion har superligaholdet OB ikke udviklet sig meget i en længere periode. (Foto: Simon Voetmann)

Det er vanskeligt at vide hvad de danske superligaklubbers præcise spillerbudgetter lyder på. Alligevel giver Tipsbladet (Ekstra Bladet) årligt deres bud herpå, hvilket er denne artikels bedste estimat. Seneste opgørelse fra ovennævnte medie over superligaklubbernes spillerbudgetter daterer sig til februar i indeværende år. Her lyder forskellen på top (FCK) og bund (Hobro IK) på hele 151 millioner kroner.

I denne sammenhæng placerer OB sig på en sjette plads med et anslået spillerbudget på 38 mio. kr. Her er de placeret i midterfelt med nr. 4, AaB (40 mio. kr.), nr. 5, AGF (39 mio. kr.) og nr. 7 FC Nordsjælland (35 mio. kr.), mens der er et stort hul op til Brøndby IF (85 mio. kr.), mens nr. 8 og ned opererer med anslåede spillerbudgetter under 30 mio. kr.

Spillerbudgetter er et relevant udgangspunkt for en forventningsafstemning for OB’s nuværende og fremtidige potentiale. Klubbernes præstationer er i høj grad associeret  med deres økonomi. Idrættens Analyse Institut har tidligere analyseret Superligaen og sammenhæng mellem klubbernes økonomi og placering.

Her er konklusionen at 74% af  klubbernes placering er baseret på klubbens økonomi.

Med andre ord ville OB ud fra deres spillerbudget forventes at ramme en placering i top 7 i lidt over 7 ud af 10 tilfælde. Det har langt fra været tilfældet i det seneste årti, hvor det siden sølvmedaljerne i 2011, er blevet til tre 10.pladser, en 9. plads, to 8.pladser, en 7.plads og en 5.plads. I indeværende sæson kan det maksimalt blive til en 7.plads.

Regnestykket kan selvfølgelig ikke gøres så enkelt op, da spillerbudgetterne superligaklubberne imellem varierer fra år til år, og der stadig er 26 % udover økonomien, der spiller ind på holdets placering.

Pointen er dog at OB, med undtagelse af forrige sæson, har underpræsteret sportsligt i forhold til klubbens økonomi i en længere årrække. Det er de ikke ene om og præstationerne on søndagen i Superligaen er resultatet af en kompleks indsats, hvor utallige faktorer kan spille ind. Det har fået klubben til at nedjustere spillerbudgettet kraftigt siden slutningen af det første årti i dette årtusinde, og nu præstere klubben nogenlunde i det leje, hvor deres økonomi berettiger dem til.

Bestyrelsesformand Niels Thorborg indikerede tidligere på året at en øgning af det nuværende spillerbudget for OB bl.a. er afhængig af deres præstationer. Hermed menes at de skal i top 6 og dermed mesterskabsspillet. Hvorvidt de hører til der afhænger af hvem du spørger. Afgående sportschef, Jesper Hansen, udtalte inden sin afgang at det ikke var en selvfølge at OB var heriblandt. Omvendt har hans arvtager Michael Hemmingsen siden udtalt at OB har truppen til top 6.

Faktum er at OB ikke nåede med i top 6. Dermed blev de i stedet en del af nedrykningsspillet, og med 6-0 nederlaget til Silkeborg IF også en del af den reelle nedrykningkamp.

Det har sat reptilhjernen i gang blandt flere medier, der sætter spørgsmålstegn ved træner Jakob Michelsen. Da jeg stadig har til gode at se et studie, der viser en signifikant effekt af et trænerskifte, så der ikke at være belæg for at gå den vej. Tværtimod.

Et kig over OB’s trænere i det sidste årti, viser vidt forskellige typer; Lars Olsen, Henrik Clausen, Troels Bech, Ove Pedersen, Kent Nielsen og Jakob Michelsen.

Det har betydet skiftende spillestile, der er gået over en fysisk betonet stil, til en mere pasningsorienteret  stil og under Jakob Michelsen en mere direkte stil.

Det har samtidig gjort det tidskrævende for nye trænere at købe, sælge, samt få truppen til at passe ind i den spillestil den pågældende træner ønsker.

Det vigtigste for OB på den lange bane er ikke hvem der sidder i cheftrænerstolen. Det vigtigste er at klubben lader sig inspirere af den af de klubber i det budgetmæssige midterfelt, der kontinuerligt har præsteret bedst siden 2011 og er det sundeste sted i dag – FC Nordsjælland.

FC Nordsjælland har en klar spillestil de ansætter trænere efter. Det har betydet at de oftest har kunnet rekruttere cheftræneren internt.

I OB har rækkefølgen været omvendt. De har primært rekrutteret cheftrænere udefra. For igen at sammenligne med den klub, der har overhalet OB, har FC Nordsjælland en klart defineret spillestil. Eksemplificeret ved tilgangen af Mikkel Rygaard, der ifm. skiftet fra Lyngby til FC Nordsjælland udtalte at han modtog en 40 siders manual om FCN’s spillestil.

Mig og mange andre OB-interessenter bekendt findes et lignende dokument ikke i Ådalen. Klubben har et spirende akademi, men samtidig kan jeg være nervøs for at flere af de store talenter kan gå tabt for klubben, da de ikke er ligeså trænet i superligaholdets spillestil som FC Nordsjælland’s talenter.

Det er bl.a. eksemplificeret ved et interview med teknisk chef i OB, Tonny Hermansen, hvor han fortæller at holdudvikling er et af de vigtigste strategiske punkter for ungdomsholdene i OB. Han referer ikke noget til en spillestilmanual for superligaholdet, som man kan rette træningen på akademiet mod.

I FCN har cheftræner Flemming Pedersen udtalt at ejeren må sælge hele holdet, da der står afløsere klar på alle pladser i ungdomsafdelingen.

OB bliver ikke et nyt FCN over natten, men det er tid til at fokusere på de 26 % der påvirker placeringen og ikke har med økonomi at gøre. OB har ikke brug for et dyrt trænerskifte eller en ny Djemba-Djemba. De har brug for en tydeligere strategi, der  kan adressere en spillestil for superligaholdet som man kan tilpasse det succesfulde akademi og de fremtidige træneransættelser efter.